Newsflash
Internaționale

Tratament injectabil pentru libidoul scăzut - Funcționează atât la femei, cât și la bărbați

de Florentina Ionescu - feb. 14 2023
Tratament injectabil pentru libidoul scăzut - Funcționează atât la femei, cât și la bărbați

Injectarea hormonului Kisspeptină ar putea ajuta în cazul libidoului scăzut, spun cercetătorii care au analizat această proteină.

Tulburarea hipoactivă a dorinței sexuale (numită în limbaj de specialitate și „hypoactive sexual desire disorder sau HSDD) afectează aproximativ 30% dintre femei și 15% dintre bărbați. Cercetătorii de la Imperial College London din Marea Britanie spun că hormonul kisspeptină ar putea fi folosit pentru a trata dorința sexuală extrem de scăzută.

Opțiunile de tratament pentru tulburarea hipoactivă a dorinței sexuale includ psihoterapia, psihoterapia sexuală, anumite schimbări în stilul de viață, medicația și terapiile hormonale, scrie www.medicalnewstoday.com. Pe lângă aceste opțiuni, cercetătorii de la Imperial College London din Marea Britanie spun că kisspeptina ar putea fi folosită pentru a trata libidoul extrem de scăzut, prin accelerarea răspunsului sexual. 

studiu libidou scazut
Fotografie de la Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/sarutare-rela-ie-legatura-impreuna-3756352/

 

Două studii care au examinat efectul kisspeptinei asupra HSDD au fost publicate recent în jurnalul „JAMA Network Open”, amintește site-ul citat. Unul dintre ele s-a axat pe femei, iar celălalt a avut ca subiecți bărbați.

Kisspeptina este un hormon care se găsește în mod natural în regiunea creierului numită hipotalamus. Acest hormon ajută la stimularea eliberării altor hormoni reproductivi în corp. Cercetările anterioare au arătat că kisspeptina îndeplinește un rol important în sistemul reproductiv al femeii și că, totodată, ajută la reglarea emoțiilor și a stării de dispoziție a oamenilor.

În urmă cu aproape 10 ani, oamenii de știință au realizat că există mari cantități de kisspeptină în zonele creierului corelate cu comportamentul sexual.

„Noi am testat acest hormon în rândul bărbaților sănătoși și am descoperit că a existat o stimulare a căilor din creier responsabile de comportamentul sexual. Prin urmare, am vrut să vedem dacă am putea traduce acest lucru pentru a determina dacă administrarea de kisspeptină ar putea ajuta persoanele care se confruntă cu distres din cauza dorinței lor sexuale scăzute”, a explicat pentru Medical News Today dr. Alexander Comninos, de la Departmentul de Metabolism, Digestie și Reproducere din cadrul Imperial College London, endocrinolog consultant la Imperial College Healthcare NHS Trust, și autor cosenior al celor două studii menționate.

Dr. Alexander Comninos a subliniat că în prezent există o nevoie mare de a se descoperi noi opțiuni de tratament pentru libidoul scăzut. De aceea, oamenii de știință au vrut să afle dacă se poate trata HSDD cu kisspeptină.

Pentru aceste două studii, cercetătorii au condus două trialuri clinice. Unul cu 32 de femei în etapa de premenopauză, altul cu 32 de bărbați. Atât femeile, cât și bărbații aveau diagnosti de tulburare hipoactivă a dorinței sexuale.

La finalul studiilor, cercetătorii au descoperit că bărbații și femeile care au primit tratamentul cu kisspeptină au avut o procesare sexuală sporită la nivelul creierului, ceea ce a avut ca rezultat efecte pozitive asupra comportamentului lor sexual, în comparație cu participanții din studii la care nu s-a administrat hormonul.

„Rezultatele noastre sugerează că administrarea de kisspeptină poate restabili și chiar stimula echilibrul creierului asociat cu comportamentul sexual”, a spus dr. Comninos.

Acesta a mai spus că dacă studiile viitoare și dezvoltarea unui nou tratament decurg bine, am putea să vedem tratamente pe bază de kisspeptină pentru a trata libidoul scăzut în următorii cinci sau zece ani.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe