Newsflash
Internaționale

Tratament nou în cancerul pulmonar

de Dr. Diana Andronache - sept. 17 2021
Tratament nou în cancerul pulmonar

Ablaţia prin unde electromagnetice este sigură și eficientă în managementul nodulilor pulmonari relativ mici.

1alternativaCarcinomul bronhopulmonar include sub umbrela sa formaţiuni maligne care își au originea în căile respiratorii sau în parenchimul pulmonar. O distincţie esenţială pentru stadializarea adecvată, alegerea tratamentului și aprecierea prognosticului este dată de clasificarea carcinomului bronhopulmonar.

Principalele tipuri sunt reprezentate de cancerul pulmonar fără celule mici, cunoscut sub prescurtarea NSCLC (non-small cell lung cancer), și cancerul pulmonar cu celule mici, cunoscut sub prescurtarea SCLC.

În cadrul Congresului Internaţional organizat luna aceasta de Societatea Europeană de Pneumologie, au fost prezentate rezultatele studiului NAVABLATE.

Acest studiu, efectuat în Marea Britanie, a avut ca obiectiv principal evaluarea eficacităţii unei noi metode de tratament în cazul pacienţilor cu cancer bronhopulmonar, cu noduli de mici dimensiuni, care nu pot fi gestionaţi prin rezecţie chirurgicală sau prin radioterapie.

Abordul prin bronhoscopie pentru ablaţia nodulilor pulmonari utilizând cateterul de ablaţie Emprint pare a fi o modalitate alternativă de
tratament eficientă și sigură.

Rezultate promiţătoare

În acest studiu prospectiv, multicentric, cu un singur braţ de tratament, au fost incluși 30 de pacienţi cu vârsta medie de 68,4 ani. Majoritatea (66,7%) erau fumători sau aveau antecedente de tabagism cronic.

Investigaţiile imagistice au decelat prezenţa unor noduli cu caractere de malignitate, cu diametrul de cel mult 30 mm, care nu erau eligibili pentru rezecţie chirurgicală sau radioterapie.

De asemenea, au fost incluși în studiu pacienţi care au refuzat intervenţia chirurgicală pentru extirparea acestor noduli. Unul dintre criteriile de excludere din studiu a fost localizarea nodulului în proximitatea bronhiei principale, a unei structuri vasculare principale, a esofagului și/sau a traheei.

În timpul bronhoscopiei a fost utilizat sistemul de ablaţie Emprint, produs de Medtronic, cu tehnologie Thermosphere integrată. Acesta, prin intermediul undelor electromagnetice, produce zone sferice de ablaţie, având trei tipuri de control al energiei: control termic, control pe câmp și control al lungimii de undă.

De asemenea, în timpul intervenţiei a fost efectuată evaluare imagistică prin tomografie computerizată cu fascicul conic. Pentru pacienţii cu mai mulţi noduli, a fost extirpat unul singur.

Potrivit rezultatelor, procedura minim invazivă a fost aplicată cu succes, nodulii fiind extirpaţi conform protocolului de studiu, iar monitorizarea imagistică la o lună a demonstrat eficienţa tratamentului, fără a fi necesară reintervenţia.

Un singur pacient a suferit hemoptizie ca eveniment advers, însă aceasta s-a ameliorat fără intervenţie terapeutică. Evenimentele adverse de grad ≥3 (durere toracică pleuritică postprocedurală, revărsat pleurat, sindrom postablaţie, infecţie locală) au apărut la 13,3% dintre pacienţi.

Citește și: Terapie nouă compensată pentru pacienții cu forme rare de cancer pulmonar


Notă autor:

https://www.medscape.com/viewarticle/958396

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe