Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Tratament nou în cancerul pulmonar

Viața Medicală
Dr. Diana Andronache vineri, 17 septembrie 2021

Ablaţia prin unde electromagnetice este sigură și eficientă în managementul nodulilor pulmonari relativ mici.

1alternativaCarcinomul bronhopulmonar include sub umbrela sa formaţiuni maligne care își au originea în căile respiratorii sau în parenchimul pulmonar. O distincţie esenţială pentru stadializarea adecvată, alegerea tratamentului și aprecierea prognosticului este dată de clasificarea carcinomului bronhopulmonar.

Principalele tipuri sunt reprezentate de cancerul pulmonar fără celule mici, cunoscut sub prescurtarea NSCLC (non-small cell lung cancer), și cancerul pulmonar cu celule mici, cunoscut sub prescurtarea SCLC.

În cadrul Congresului Internaţional organizat luna aceasta de Societatea Europeană de Pneumologie, au fost prezentate rezultatele studiului NAVABLATE.

Acest studiu, efectuat în Marea Britanie, a avut ca obiectiv principal evaluarea eficacităţii unei noi metode de tratament în cazul pacienţilor cu cancer bronhopulmonar, cu noduli de mici dimensiuni, care nu pot fi gestionaţi prin rezecţie chirurgicală sau prin radioterapie.

Abordul prin bronhoscopie pentru ablaţia nodulilor pulmonari utilizând cateterul de ablaţie Emprint pare a fi o modalitate alternativă de
tratament eficientă și sigură.

Rezultate promiţătoare

În acest studiu prospectiv, multicentric, cu un singur braţ de tratament, au fost incluși 30 de pacienţi cu vârsta medie de 68,4 ani. Majoritatea (66,7%) erau fumători sau aveau antecedente de tabagism cronic.

Investigaţiile imagistice au decelat prezenţa unor noduli cu caractere de malignitate, cu diametrul de cel mult 30 mm, care nu erau eligibili pentru rezecţie chirurgicală sau radioterapie.

De asemenea, au fost incluși în studiu pacienţi care au refuzat intervenţia chirurgicală pentru extirparea acestor noduli. Unul dintre criteriile de excludere din studiu a fost localizarea nodulului în proximitatea bronhiei principale, a unei structuri vasculare principale, a esofagului și/sau a traheei.

În timpul bronhoscopiei a fost utilizat sistemul de ablaţie Emprint, produs de Medtronic, cu tehnologie Thermosphere integrată. Acesta, prin intermediul undelor electromagnetice, produce zone sferice de ablaţie, având trei tipuri de control al energiei: control termic, control pe câmp și control al lungimii de undă.

De asemenea, în timpul intervenţiei a fost efectuată evaluare imagistică prin tomografie computerizată cu fascicul conic. Pentru pacienţii cu mai mulţi noduli, a fost extirpat unul singur.

Potrivit rezultatelor, procedura minim invazivă a fost aplicată cu succes, nodulii fiind extirpaţi conform protocolului de studiu, iar monitorizarea imagistică la o lună a demonstrat eficienţa tratamentului, fără a fi necesară reintervenţia.

Un singur pacient a suferit hemoptizie ca eveniment advers, însă aceasta s-a ameliorat fără intervenţie terapeutică. Evenimentele adverse de grad ≥3 (durere toracică pleuritică postprocedurală, revărsat pleurat, sindrom postablaţie, infecţie locală) au apărut la 13,3% dintre pacienţi.

Citește și: Terapie nouă compensată pentru pacienții cu forme rare de cancer pulmonar

https://www.medscape.com/viewarticle/958396

Etichete: tratament cancer pulmonar ablatie carcinom bronhopulmonar bronhoscopie

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.