Newsflash
Internaționale

„Travel therapy”: călătoriile contribuie la o mai bună sănătate mintală

de L. Budin - iul. 5 2022
„Travel therapy”: călătoriile contribuie la o mai bună sănătate mintală

După doi ani de restricții cauzate de pandemie, o echipă de cercetare australiană pune în evidență binefacerile călătoriilor asupra sănătății mintale, în rândul persoanelor vulnerabile.

Vacanțele ar putea fi o nouă formă de terapie, pentru persoanele a căror sănătate mintală e mai fragilă, informează publicația Top Santé. În imaginarul colectiv, călătoriile sunt o experiență recreativă – însă cercetătorii australieni subliniază că au beneficii clare și asupra sănătății.

calatorie

Studiul Universității Edith Cowan (ECU), publicat în revista Tourism Management, pune accent pe legătura dintre voiaj și echilibru mintal.

„Specialiștii din domeniul medical pot recomanda diverse tratamente contra demenței, cum ar fi terapia prin muzică, exercițiul fizic, stimularea cognitivă, terapia prin reminiscență (...)”, a explicat dr. Jun Wen, cercetător principal. Toate aceste elemente pot fi regăsite în timpul vacanțelor.

Faptul că o persoană ajunge într-un mediu necunoscut și trăiește noi experiențe poate stimula activitatea cerebrală și simțurile. Același rol îl are și exercițiul fizic – plimbările lungi, mersul pe jos. Timpul petrecut în aer liber crește nivelul de vitamină D și de serotonină.

Orele de masă devin mai flexibile, conform nevoilor pacientului, iar mesele se iau adesea în familie, ceea ce influențează pozitiv comportamentul alimentar al pacienților cu demență, mai arată dr. Wen.

Cei doi ani de pandemie și restricțiile privind deplasările au lăsat urme asupra sănătății mintale, peste tot în lume, spune cercetătoarea.

Este un bun moment pentru a se identifica locul pe care îl ocupă călătoriile și turismului în domeniul sănătății publice, atât în rândul populației generale, cât și la nivelul grupurilor vulnerabile”, spune dr. Jun Wen.

Descoperire crucială în lupta contra cancerului de prostată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe