Newsflash
Internaționale

Tulpina britanică a SARS-CoV-2 dă probleme cardiace la câini şi pisici

de L. Budin - mar. 30 2021
Tulpina britanică a SARS-CoV-2 dă probleme cardiace la câini şi pisici

Veterinarii bănuiesc o posibilă legătură între varianta britanică a SARS-CoV-2 şi probleme cardiace apărute la animalele de companie, după o creştere a cazurilor cu miocardită, la o clinică veterinară din comitatul Buckinghamshire.

Se ştie că animalele de companie se pot infecta cu variantele iniţiale ale coronavirusului, prezentând simptome predominant respiratorii, arată The Guardian. Recent, la spitalul veterinar din comitatul Buckinghamshire, s-a observat un număr crescut de animăluţe aduse pentru tratament cardiac - ceea ce a trezit suspiciuni în legătură cu posibila infectare cu noua variantă de SARS-CoV-2.

pisica_coronavirus

Apel către specialişti

Nu vrem să stârnim panică fără să fie nevoie, mai ales că, la ora actuală, bănuim că virusul se poate transmite de la om la animalele de companie, dar nu şi viceversa”, a declarat Luca Ferasin, specialist în cardiologie la un centru veterinar din Marlow, comitatul Buckinghamshire.

Ferasin este cel care a condus studiul privind infectarea animalelor de companie cu tulpina B117 - studiu care nu a fost încă supus dezbaterii cercetătorilor. 

El le-a cerut colegilor de breaslă să raporteze cazuri de pisici sau căţei care prezintă simptome de insuficienţă cardiacă şi să testeze animalele pentru coronavirus - mai ales dacă deţinătorii animăluţelor au fost infectaţi recent. Veterinarii speră astfel să ajută la o mai bună înţelegere a modului în care noile tulpini afectează animalele de companie şi a rolului lor în transmiterea virusului.

Cazuri înmulţite cu zece

Cererea a venit ca urmare a faptului că, între lunile decembrie şi februarie, Ferasin şi colegii au observat o creştere a cazurilor de căţei şi pisici aduşi la spital cu miocardită. Au fost 18 cazuri în total, de 10 ori mai multe ca în această perioadă a anului.

Animalele au fost aduse la clinică cu simptome specifice, incluzând letargie, lipsă de apetit, respiraţie rapidă sau întretăiată, aritmie severă. Nu prezentau însă alte simptome respiratorii.

Creşterea numărului de cazuri la animăluţe a reflectat îndeaproape creşterea cazurilor în rândul populaţiei, în timpul valului de infectări cu tulpina B117. S-a mai constatat că, în majoritatea cazurilor, şi stăpânii animalelor prezentaseră simptome de COVID-19 sau fuseseră testaţi pozitiv cu 3-6 săptămâni înainte ca pisica ori căţelul să se îmbolnăvească. 

Animăluţe testate pozitiv

Luca Ferasin a prelevat sânge şi probe din nasul, gâtul şi rectul a şase pisici şi a unui căţel - animale care au fost testate pentru SARS-CoV-2. A luat probe de sânge şi de la două pisici şi doi câini cu miocardită, aflaţi la secţiunea de terapie intensivă a clinicii.

Din cele 11 cazuri studiate, două pisici şi un căţel au fost testate pozitiv în urma probelor rectale, iar alte două pisici şi un câine aveau anticorpi în sânge. Ferasin a opinat că și mai multe cazuri ar fi urmat să fie testate pozitiv, dacă analizele ar fi fost făcute din timp.

Cu excepţia unei singure pisici, toate animalele tratate la clinică şi-au revenit după tratamentul administrat.

Sfaturi pentru deţinători

Totuşi, nu este foarte clar dacă virusul este cel care a cauzat acele probleme de sănătate animalelor de companie, spune un profesor de virusologie comparată de la centrul de cercetare al Universităţii Glasgow. În acelaşi timp, nu poate fi ignorat nici numărul mare de animale testate pozitiv, exact când valul de infectări umane atingea un vârf. La ora actuală, nu se poate încă spune ce procent de animale infectate cu B117 ar putea dezvolta probleme cardiace, a mai punctat specialistul.

Mesajul către deţinătorii animalelor de companie rămâne însă acelaşi: cei care au COVID-19 trebuie să fie atenţi să nu transmită virusul lor companionilor cu patru lăbuţe. Persoanele bolnave trebuie să evite contactul cu pisica ori căţelul şi să poarte o mască atunci când le prepară hrana.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe