Newsflash
Internaționale

Turcia a autorizat un vaccin propriu anti-COVID

de Dorina Novac - dec. 22 2021
Turcia a autorizat un vaccin propriu anti-COVID

Turkovac, un vaccin anti-COVID produs de cercetătorii din Turcia, a fost aprobat de autorităţile din această ţară pentru a fi utilizat în regim de urgenţă şi va putea fi administrat începând de săptămâna viitoare.

Ministrul turc al Sănătăţii, Fahrettin Koca, a făcut anunţul de miercuri în timpul unei vizite pe care a întreprins-o într-o unitate de producţie în care este fabricat vaccinul Turkovac, situată în Sanlirufa, o provincie din sud-estul ţării, scrie Agerpres.

Turkovac
Sursă imagine: dailysabah.com

„Specialiştii turci au început să dezvolte vaccinul Turkovac în acest an, însă data de lansare a acestui ser anti-COVID a fost amânată de mai multe ori. Preşedintele Tayyip Recep Erdogan a anunţat că Turcia va distribui noul vaccin pe plan global. De asemenea, preşedintele Erdogan a promis că va trimite 15 milioane de doze de vaccin Turkovac unor ţări din Africa”, transmite sursa citată.

O cerere de autorizare în regim de urgenţă pentru acest vaccin cu virus inactivat a fost transmisă în luna noiembrie Agenţiei pentru medicamente din Turcia (TITCK), afiliată Ministerului Sănătăţii din această ţară.

Studii clinice de fază 3 au început în luna iunie, cu 40.800 de participanţi, în Turcia.

Profesorul Ates Kara, membru al consiliului ştiinţific turc, a declarat duminică pentru agenţia de presă Anadolu că vaccinul Turkovac este foarte eficient, însă nu a făcut publică rata de eficienţă a acestui ser.

„Până acum, niciuna dintre persoanele vaccinate cu Turkovac nu a dezvoltat o formă gravă de COVID-19 care să necesite spitalizare sau internare într-o secţie de terapie intensivă”, a precizat profesorul Kara.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe