Newsflash
Internaționale

UE: negocieri pentru un tratat mondial de prevenire a pandemiilor

de L. Budin - feb. 10 2022
UE: negocieri pentru un tratat mondial de prevenire a pandemiilor

Acordul ar putea include închiderea piețelor unde se face comerț cu animale sălbatice și măsuri care să încurajeze națiunile să semnaleze noile virusuri.

Uniunea Europeană insistă pentru un acord mondial care vizează prevenirea apariției noilor pandemii. Acordul ar putea include interdicția piețelor unde se practică comerțul cu animale sălbatice. 

Negociatori internaționali s-au reunit pentru prima oară miercuri, 9 februarie, pentru a deschide discuțiile despre un eventual tratat, a declarat pentru Reuters un responsabil european, care a preferat să-și păstreze anonimatul.

steag-ue

Scopul acestor negocieri este stabilirea unui acord preliminar până-n luna august.

Bruxelles-ul nu a obținut însă toată susținerea necesară pentru noul său tratat din partea SUA și a marilor puteri, anumite țări exprimându-și dorința ca tratatul să fie lipsit de constrângeri.

Ipoteza acceptată pe scară largă, privind originea SARS-CoV-2, este că virusul a infectrat omul în mod natural, probabil ca urmare a comerțului cu animale sălbatice. Una din măsurile pe care UE dorește să le instaureze privește închiderea progresivă a piețelor unde se face comerț cu animale sălbatice. Sunt considerate cruciale și măsurile care încurajează țările să semnaleze apariția noilor virusuri, pentru a facilita identificarea lor și a limita răspândirea.

După descoperirea variantei Omicron, mai multe țări din Africa Australă s-au trezit cu legăturile aeriene internaționale suspendate - ceea ce dă naștere temerii că anumite națiuni ar putea să nu semnaleze rapid noile epidemii dacă măsurile de încurajare nu sunt suficient de atrăgătoare, notează Reuters.

Oficialul european a spus că tratatul ar putea să prevadă stimulente precum accesul la medicamente și vaccinuri dezvoltate împotriva noilor virusuri -  tratamente pe care țările mai sărace s-au zbătut să le obțină în timpul pandemiei COVID-19. O țară care identifică și anunță apariția unui nou virus ar urma să se bucure de susținere imediată, care ar implica și expedierea de echipament medical dintr-o rezervă globală.

Discuțiile preliminare au avut loc între delegații din 6 țări – Japonia, Țările de Jos, Brazilia, Africa de Sud, Egipt și Tailanda – reprezentând tot atâtea regiuni ale lumii. Brazilia, care reprezintă America de Nord și de Sud, ar dori un tratat lipsit de constrângeri, notează Reuters.

Dacă se va ajunge la un punct de vedere comun, tratatul ar putea fi semnat în mai 2024.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe