Newsflash
Internaționale

UE: posibile măsuri extraordinare de gestionare a apei, din cauza secetei

de L. Budin - iul. 19 2022
UE: posibile măsuri extraordinare de gestionare a apei, din cauza secetei

Comisia Europeană anunță că riscul de secetă înregistrat pe jumătate din teritoriul UE ar putea impune măsuri extraordinare de gestionare a apei şi a energiei.

Circa jumătate din teritoriul Uniunii Europene prezintă risc de secetă în urma absenţei prelungite a precipitaţiilor, a anunţat luni Comisia Europeană, în timp ce continentul trece printr-un episod neobişnuit de caniculă, relatează AFP și Agerpres.

seceta

Circa 46% din teritoriul UE este expus nivelurilor de secetă „de avertisment”, adică înregistrează un deficit important de umiditate în sol, iar 11% este deja în stare de alertă, culturile fiind afectate grav de lipsa apei, precizează executivului comunitar, pe baza unui raport întocmit de JRC (Joint Research Committee), serviciul de cercetări ştiinţifice al Comisiei Europene.

Franţa, România, Spania, Portugalia şi Italia vor trebui să facă faţă probabil unei scăderi a randamentelor agricole, mai ales pentru culturile de cereale, din cauza stresului hidric şi termic, subliniază executivul comunitar.

Germania, Polonia, Ungaria, Slovenia şi Croaţia sunt de asemenea vizate. În Italia, în bazinul râului Po, se înregistrează „nivelul de gravitate a secetei cel mai ridicat” din Uniune, cinci regiuni italiene fiind afectate.

Situaţia este dificilă și în peninsula iberică, unde sunt „condiţii prielnice incendiilor de pădure”. Nivelurile de apă stocate de barajele spaniole reprezintă sub 31% din media ultimului deceniu, mai precizează experţii JRC.

Episoadele de caniculă din iunie şi iulie au agravat o situaţie deja critică, după deficitul grav de precipitaţii din timpul iernii şi al primăverii.

Debitele râurilor sunt grav afectate în mai multe ţări, volumele de apă stocate se epuizează: aceasta ar putea necesita măsuri extraordinare de gestionare a apei şi energiei”, avertizează Comisia Europeană.

Producţia de energie a centralelor termice şi nucleare situate în apropierea unui curs de apă a fost în iunie mult sub media perioadei 2015-2021 în numeroase ţări, printre care Italia, Franţa şi Portugalia.

O scădere asemănăoare s-a înregistrat şi pentru energia hidro, din cauza scăderii nivelului apei din baraje în Norvegia, Spania, România, Muntenegru sau Bulgaria.

Marea Britanie decretează urgență națională din cauza temperaturilor record

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe