Newsflash
Internaționale

UE se pregătește să aloce 10 miliarde de euro sănătății

de Dr. Laura Davidescu - apr. 29 2020
UE se pregătește să aloce 10 miliarde de euro sănătății

Deputatul european Cristian Bușoi (membru PPE) a anunțat astăzi, 29 aprilie, în cadrul webinarului #EuropeniÎmpotrivaCOVID19, că UE pregătește un fond uriaș destinat sănătății.

În cadrul webinarului organizat de Biroul Parlamentului European în România astăzi, 29 aprilie, deputatul Cristian Bușoi, membru al gruluilui Partidului Popular European, a făcut o trecere în revistă a măsurilor luate de instituțiile europene legat de pandemia de coronavirus în domeniul sănătății. Din declarația sa reținem:

  • creșterea prerogativelor UE în domeniul sănătății
  • pornirea procedurilor de achiziții comune de materiale la nivelul uniunii
  • deschiderea fondului de rezervă Rescue, de 200 milioane de euro, la care și România are acces
  • posibilitatea de a folosi bugetul actual, de 3 miliarde de euro alocați României în funcție de necesități
  • din această sumă, 300 de milioane sunt destinate sănătății
  • 45 de milioane de euro alocate cercetării la nivel european
  • Alte 45 de milioane alocate în programul Medicine Initiative, în care Comisia Europeană participă alături de industria farma

Iată răspunsul integral al lui Cristian Bușoi referitor la răspunsul UE în pandemia de coronavirus legat de domeniul sănătății.

cristian busoi“Cred că e un moment în care se discută foarte intens despre sistemele de sănătate din Uniunea Europeană și în același timp despre felul în care, la nivel european, pot fi aduse mai multe prerogative pentru a exista și posibilitatea ca să se intervină să se sprijine mai mult sistemele de sănătate.

Strict legat de situația pandemiei, sunt lucruri foarte concrete pe care le-a făcut UE, CE, cu sprijinul PE, cu sprijinul Consiliului, de la a porni procedurile de achiziții în comun, până la deschiderea acelei rezerve, RESCUE, unde și România face parte și parțial; din cele 200 de milioane, și România va achiziționa echipamente pe care le va pune la dispoziția altor state membre dacă este nevoie.

De asemenea, știți bine că din banii care erau alocați acestui exercițiu financiar s-a lăsat la nivelul statelor membre posibilitatea să îi folosească pentru criza COVID. O parte din acești banisunt  pentru chestiuni care țin de domeniul medical, de la achiziția de echipamente de protecție sau echipamente ATI, ventilatoarele sunt cea mai mare problemă, până la alte achiziții în domeniul medical.

România are la dispoziție în jur de 3 miliarde de euro, puțin peste un miliard lichidități, finanțări de anul trecut și de anul acesta, și, așa cum a anunțat și guvernul, sunt peste 300 de milioane de euro care sunt destinați sistemului de sănătate.

Pe cercetarea în sănătate s-au mobilizat sume importante, vorbim de peste 45 de milioane de euro pentru cele 17 proiecte, cele mai multe pentru descoperirea unui vaccin, dar sunt și proiecte pentru descoperirea unor tratamente sau pentru îmbunătățirea metodelor de diagnostic.

La acestea se mai adaugă, prin MEDICINE INITIATIVE, care este jumătate Comisia Europeană, jumătate industria farmaceutică, o sumă de cel puțin 45 de milioane. Și lucrurile nu s-au oprit aici. În aceste zile se vorbește despre crearea unui fond special destinat sănătății. Cifra este foarte mare, 10 miliarde de euro! Încă nu avem, sau eu cel puțin nu am detalii și mai multe informații legate de structura acestui program, ce cheltuieli sunt eligibile, cum se vor folosi acești bani, dar vorbim de o inițiativă foarte importantă. Sigur, și în paralel, se discută și despre prerogative mai multe la nivelul instituțiilor europene, pentru că astăzi, în materie de sănătate, se aplică principiul subsidiarității – cele mai multe prerogative, cele mai multe decizii sunt încă la nivelul statelor membre, al guvernelor naționale, și unele țări, al autorităților regionale.”

 

 


Notă autor:

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe