Newsflash
Internaționale

UE și AstraZeneca convin asupra furnizării de vaccinuri împotriva COVID-19

de Florentina Ionescu - sept. 6 2021
UE și AstraZeneca convin asupra furnizării de vaccinuri împotriva COVID-19

Vineri, 3 septembrie, Uniunea Europeană și AstraZeneca au ajuns la un acord care va asigura livrarea dozelor restante de vaccin împotriva COVID-19 către statele membre.

Acest lucru are loc în conformitate cu termenii acordului preliminar de achiziție, încheiat la 27 august 2020 cu AstraZeneca. De asemenea, acordul va pune capăt litigiilor aflate pe rolul Tribunalului de la Bruxelles, se arată într-un comunicat de presă remis redacției. 

uniunea europeana astrazeneca vaccin covid-19

„Acordul rezolutiv de astăzi (de vineri - n.red.) garantează livrarea de către AstraZeneca către UE a celor 200 de milioane de doze restante de vaccin împotriva COVID-19. În timp ce în această săptămână am atins importantul obiectiv de a vaccina complet 70 % din populația adultă a UE, există diferențe semnificative între statele membre în ceea ce privește ratele de vaccinare, iar disponibilitatea continuă a vaccinurilor, inclusiv a celor de la AstraZeneca, rămâne esențială. În calitate de cel mai puternic susținător al cooperării și solidarității globale în materie de vaccinuri, vom continua să ajutăm restul lumii”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Obiectivul, mai spune Stella Kyriakides, este de a pune la dispoziție cel puțin 200 de milioane de doze de vaccin prin intermediul COVAX țărilor cu venituri mici și medii, până la sfârșitul acestui an. Solidaritatea în materie de vaccinuri este și rămâne marca Uniunii Europene, a adăugat comisarul citat. 

Acest acord rezolutiv prevede angajamentul ferm al AstraZeneca de a furniza, pe lângă cele aproximativ 100 de milioane de doze livrate până la sfârșitul trimestrului 2, încă 135 de milioane de doze până la sfârșitul anului 2021 (60 de milioane de doze până la sfârșitul trimestrului 3 și 75 de milioane de doze până la sfârșitul trimestrului 4), iar dozele restante (65 de milioane) până la sfârșitul lunii martie 2022. Astfel, numărul total de doze livrate va fi de 300 de milioane, conform contractului.

Statelor membre li se vor pune la dispoziție calendare regulate de livrare și se vor aplica rabaturi plafonate în cazul oricăror doze livrate cu întârziere.

Comisia Europeană finanțează o parte din costurile inițiale

La 17 iunie, Comisia Europeană a prezentat o strategie europeană vizând accelerarea dezvoltării, producerii și punerii la dispoziție pe scară largă a unor vaccinuri eficace și sigure împotriva COVID-19.

În schimbul dreptului de a cumpăra un număr specificat de doze de vaccin într-un anumit interval de timp, Comisia finanțează o parte din costurile inițiale suportate de producătorii de vaccinuri în baza unor acorduri preliminare de achiziție.

Având în vedere variantele actuale și viitoare ale SARS-CoV-2, Comisia și statele membre negociază noi acorduri cu producători care contribuie deja la portofoliul de vaccinuri al UE, ceea ce ar permite achiziționarea de vaccinuri adaptate rapid, în cantități suficiente, pentru a consolida și a prelungi imunitatea, se mai arată în comunicatul de presă.

Pentru a achiziționa noile vaccinuri, statele membre pot utiliza pachetul REACT-EU, unul dintre cele mai mari programe din cadrul noului instrument Next Generation EU, care continuă și extinde măsurile de răspuns la criză și de redresare de pe urma ei.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe