Newsflash
Internaționale

UE: sprijin psihosocial pentru persoanele strămutate ce provin din Ucraina

de Florentina Ionescu - iun. 10 2022
UE: sprijin psihosocial pentru persoanele strămutate ce provin din Ucraina

Întărirea sănătății mintale și a sprijinului psihosocial pentru persoanele strămutate provenind din Ucraina reprezintă o prioritate pentru Uniunea Europeană.

Comisia Europeană a semnat un acord de contribuție în valoare de 7 milioane de euro cu Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie, menit să le ofere sprijin psihosocial și pentru sănătate mintală persoanelor care fug din Ucraina, potrivit unui comunicat de presă transmis redacției. 

psiho

Acordul urmărește să sprijine refugiații cu probleme de sănătate mintală și traumatisme psihologice grave, prin acordarea de prim ajutor și evaluare psihologice, precum și prin acordarea de sprijin psihosocial și de sănătate mintală pe termen mai lung, în propria lor limbă.

Contractul, finanțat prin programul EU4Health, acoperă acțiuni de consolidare a capacităților personalului și voluntarilor Crucii Roșii, ale personalului de intervenție de urgență și ale altor profesioniști din cinci țări ale UE (Polonia, Slovacia, Ungaria, România, Republica Cehă) și se va derula timp de 24 de luni.

De peste trei luni, milioane de oameni nevinovați din Ucraina au fost obligați să își părăsească locuințele, trăind cu cicatricile și traumele războiului pe care Rusia îl poartă în Ucraina, a subliniat comisarul european Stella Kyriakides.

„Persoanele care fug din calea bombardamentelor, care trăiesc cu răni de război sau care se tem pentru soarta celor dragi din zonele de conflict au nevoie de sprijin psihologic specific pe măsură ce încep să își refacă viața.”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară.

Aceasta a amintit și că, beneficiind de sprijinul și expertiza inestimabile ale Crucii Roșii și ale ONG-urilor partenere, Comisia Europeană se angajează să le furnizeze servicii esențiale refugiaților care sosesc în UE, „cum ar fi un prim-ajutor psihologic și îndrumarea către servicii specializate, dacă este cazul, ceea ce va contribui în mod semnificativ la prevenirea și tratarea provocărilor legate de sănătatea mintală.”

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe