Newsflash
Internaționale

Un bărbat a avut COVID-19 peste 16 luni

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - apr. 29 2022
Un bărbat a avut COVID-19 peste 16 luni

Medicii britanici au documentat ceea ce pare a fi cea mai îndelungată infecţie cu SARS-CoV-2. Este vorba de un pacient care a prezentat niveluri detectabile ale virusului timp de peste 16 luni – în total, 505 zile. Pacientul, care prezenta comorbidităţi, a decedat în spital în 2021.

O infecţie care să persiste atât de mult este o situaţie foarte rară. Majoritatea persoanelor elimină natural virusul, însă un aspect important de subliniat ar fi că pacientul care a suferit de COVID-19 o perioadă atât de lungă a avut sistemul imunitar foarte slăbit.

Pacientul în cauză a fost infectat în 2020, a fost simptomatic, iar infecţia a fost confirmată printr-un test PCR. Pacientul nu a răspuns la administrarea de antivirale. Unul dintre medicii implicaţi în analiza acestui caz, dr. Luke Blagdon Snell, a declarat că fiecare testare de la nivelul nazofaringelui – în total, 50 la număr – a fost pozitivă, pacientul nu a avut niciodată un test negativ de la infectare. În plus, a fost vorba de o infecţie continuă, și nu de reinfectări, informaţia genetică în urma secvenţierii genomului viral fiind în tot acest timp unică și constantă pentru pacientul respectiv.

Infecţiile prelungite sunt importante, acestea putând duce la apariţia a noi variante ale SARS-CoV-2. Virusul se adaptează organismului uman în timpul unei infecţii prelungite și poate dobândi noi mutaţii, deși acest fenomen nu a survenit în cazul prezentat. În același timp, este posibil ca un pacient cu infecţie cronică să nu fie contagios pentru ceilalţi. Această formă nu trebuie confundată cu „long COVID”, în care simptomele persistă după ce infecţia a fost eliminată.

 

 


Notă autor:

https://www.bbc.com/news/health-61173945

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe