Newsflash
Internaționale

Un biomarker prezice DZ de tip 2 chiar și cu 19 ani înaintea diagnosticului

de Florentina Ionescu - nov. 12 2021
Un biomarker prezice DZ de tip 2 chiar și cu 19 ani înaintea diagnosticului

Un studiu amplu desfășurat la Universitatea Lund din Suedia a identificat o proteină în sânge care ar putea prezice diabetul de tip 2 cu până 19 ani înainte de debutul bolii.

Acest studiu a fost publicat în revista „Nature Communications”, scrie medicalxpress.com

risc diabet de tip 2 prezis cu 19 ani inainte de debutul bolii
Fotografie creată de Klaus Nielsen, de la Pexels

Un punct-cheie în această boală este faptul că detectarea precoce a riscului de diabet de tip 2 înainte ca simptomele să apară ar putea ajuta la reducerea complicațiilor asociate diabetului zaharat.

„Am descoperit că valorile mari ale proteinei follistatină care circulă în sânge prezice diabetul de tip 2 cu până la 19 ani înainte de debutul bolii, indiferent de alți factori de risc cunoscuți, cum ar fi vârsta, indicele de masă corporală (IMC), valorile glucozei serice pe nemâncate, dieta sau activitatea fizică”, a declarat dr. Yang De Marinis, profesor asociat la Universitatea Lund și autorul principal al acestui studiu.

Această descoperire, arată site-ul citat, se bazează pe studiile care au urmărit 5.318 de persoane în decursul a 4 până la 19 ani, în două locuri diferite, în Suedia și în Finlanda.

Follistatina este o proteină care este în principal secretată de ficat și care este implicată în reglarea metabolismului. Studiul a investigat ce se întâmplă cu corpul uman atunci când valorile Follistatinei care circulă în sânge devin prea mari.

Cercetătorii au descoperit că follistatina contribuie la descompunerea grăsimii din țesutul adipos, rezultând într-o acumulare mai mare a lipidelor în ficat. Acest lucru, la rândul său, crește riscul de boala ficatului gras non-alcoolic și riscul de diabet zaharat de tip 2.

Ulterior, cercetătorii au efectuat un studiu reefritor la genom și au scos la iveală că nivelul de follistatina este genetic reglat de proteina GCKR (glucokinase regulatory protein), care are un impact asupra mai multor caracteristici metabolice.

„Acest studiu arată că follistatina are potențialul de a deveni un important biomarker pentru a prezice debutul în viitor al diabetului de tip 2 și, totodată, ne aduce cu un pas mai aproape de a înțelege mecanismele acestei boli”, a mai spus dr. Yang De Marinis.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe