Newsflash
Internaționale

Un implant nechirurgical cu laser ar putea trata obezitatea

de Florentina Ionescu - apr. 13 2022
Un implant nechirurgical cu laser ar putea trata obezitatea

Un nou implant, care nu este chirurgical, folosește lumina de tip laser pentru a trata obezitatea în modelele pe animale.

Acest dispozitiv modificat ar urma să fie introdus pe cale nechirurgicală în stomac și apoi scos pentru fiecare ședință de tratament.

Deși unele păreri ar fi că persoanele obeze ar trebui să facă mai multă activitate fizică și să mănânce mai puțin, lucrurile nu sunt întotdeauna atât de simple. Astfel, cercetătorii se gândesc să conceapă un nou implant, menit să ajute procesul de scădere în greutate, omorând celulele ce induc senzația de foame de la nivelul stomacului. 

dispozitiv tratament obezitate
Adaptat din „ACS Applied Materials & Interfaces” 2022, DOI: 10.1021/acsami.2c00532

Grelina este un hormon produs în mod natural care stimulează apetitul, crește aportul de alimente și încurajează depunerile / depozitele de grăsime. Și chiar dacă mici cantități din grelină sunt secretate de creier, pancreas și de intestinul subțire, cea mai mare parte a acestui hormon este produsă și secretată de celule în porțiunea superioară a stomacului, scrie newatlas.com.

Cercetătorii de la Catholic University of Korea și-au propus recent să reducă activitatea acelor celule, prin modificarea unui prototip existent, fiind vorba de un implant special.

Cunoscut sub numele de „intragastric satiety-inducing device” (ISD) sau dispozitiv intragastric ce induce sațietatea, acesta este alcătuit dintr-un stent care este plasat în mod nechirurgical în porțiunea inferioară a esofagului, conectat la un disc care se așază în deschizătura către stomac. O mică deschizătură făcută în acel disc permite trecerea alimentelor.

În această nouă versiune a dispozitivului numit ISD, partea inferioară a discului este acoperită cu un medicament aprobat de FDA, numit albastru de metilen. În plus, un laser cu fibră optică trece prin deschizătura discului, îndoindu-se.

Când laserul începe să funcționeze și să lumineze asupra albastrului de metilen, medicamentul odată iradiat răspunde prin faptul că produce o formă energizată de oxigen, cunoscută ca oxigen singlet. Acest tip de oxigen distruge celulele producătoare de grelină din apropiere, apoi dispare raid din stomac. Implantul este ulterior extras din corp.

Cercetătorii au testat dispozitivul pe animale. După ce câțiva porci au primit tratamentul pe o perioadă de o săptămână, atât valorile lor de grelină, cât și creșterea masei lor corporale s-au redus până la jumătate, în comparație cu porcii din grupul de control, netratați cu ajutorul acestui dispozitiv cu laser.

Aceste diferențe au dispărut în săptămânile următoare, pe măsură ce celulele producătoare de grelină au fost înlocuite în mod natural – iar acest lucru înseamnă că, dacă experții vor ca efectul de suprimare a foamei să dureze, tratamentul cu laser ar trebui să fie repetat în mod periodic.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe