Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Un medic ginecolog din SUA a molestat sute de paciente

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 25 ianuarie 2023, ora 15:46

Doctorul ginecolog care a molestat sute de paciente în SUA a fost condamnat la închisoare.

Un medic ginecolog acuzat că a molestat sute de paciente de-a lungul carierei sale de decenii a fost condamnat marți, scrie Associated Press. Aceasta este o victorie pentru avocații acuzării, care au fost scandalizați când o decizie inițială a rezultat într-o pedeapsă fără ani de închisoare de executat. 

femeie pacienta trista
Fotografie de la Kat Smith: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/expresie-faciala-model-muzica-muzician-736843/

 

Robert Hadden, în vârstă de 64 de ani, din Englewood, New Jersey, a fost condamnat după mai puțin de o zi de deliberări, în cadrul unui proces de două săptămâni, în care nouă dintre fostele sale paciente au descris modul în care acesta le-a abuzat sexual în timpul examenului ginecologic, când au fost vulnerabile, scrie sursa citată.

„Aceasta este o victorie atât de importantă pentru noi toate”, a declarat Evelyn Yang. Ea a declarat că doctorul Robert Hadden a abuzat-o sexual în urmă cu mai mulți ani, când era însărcinată în șapte luni.

Decizia aceasta a reprezentat un motiv de bucurie pentru femeile molestate de doctorul ginecolog.

„Juriul s-a întors cu verdictul atât de repede. Și el a fost găsit vinovat pentru toate capetele de acuzare. Acest lucru, cred eu, nu lasă nicio urmă de îndoială în mintea nimănui că doctorul a fost un predator în serie care merită să stea în închisoare”, a spus Evelyn Yang.

Doctorul Hadden este monitorizat electronic și a fost eliberat pe cauțiune pentru suma de 1 milion de dolari. A refuzat să comenteze decizia atunci când a părăsit tribunalul.

Doctorul Hadden a lucrat la două spitale prestigioase din Manhattan: la Columbia University Irving Medical Center și New York-Presbyterian Hospital, până când plângerile referitoare la atacurile lui au pus capăt carierei sale. Instituțiile au fost deja de acord să plătească peste 236 milioane de dolari pentru peste 200 de foste paciente ale doctorului.

La procesul acesta, avocații lui Hadden nu au contestat că el a molestat pacientele. Pentru a susține echipa avocaților acuzării în ideea de a-l închide imediat pe doctor în închisoare, opt foste paciente au vorbit despre daunele pe care acesta le-a cauzat. Au fost citite și mărturiile altor două victime.

O femeie a declarat că a devenit pacienta doctorului Hadden deoarece era prietenă cu nepoata lui. Ea a spus că doctorul vorbea despre nepoata sa chiar și în timp ce molesta pacienta.

O altă femeie a spus că a început să meargă la acest medic când avea 21 de ani. Tot ea a spus că acesta a abuzat-o, spunându-i că îi va oferi anticoncepționale gratuit și că va fi și medicul ei dermatolog, insistând ca pacienta să fie complet goală pentru examinări medicale complete la fiecare programare.

O altă femeie care a vorbit în timpul procesului a declarat că este prima dată când vorbește în mod public despre abuzul la care a fost supusă. Ea a declarat că medicul Hadden și-a introdus pumnul în ea fără vreun scop mdical, cu două zile înainte ca aceasta să nască.

Etichete: molestat medic ginecolog abuz sexual agresiune sexuala paciente

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC