Newsflash
Internaționale

Un medicament folosit pentru astm ar putea împiedica agravarea COVID-19

de Florentina Ionescu - apr. 19 2021
Un medicament folosit pentru astm ar putea împiedica agravarea COVID-19

Rezultatele unui studiu arată că un medicament folosit în tratamentul astmului ar putea împiedica agravarea formelor ușoare de COVID-19.

Un medicament din clasa corticosteroizilor inhalatori, folosit în mod frecvent pentru a trata astmul, ar putea ajuta pacienții cu forme ușoare de COVID-19, prevenind agravarea acelor forme, potrivit rezultatelor unui trial, publicate în The Lancet Respiratory Medicine, scrie www.reuters.com

medicament astm

În decurs de o săptămână de la dezvoltarea simptomelor, 73 de pacienți au fost împărțiți în mod aleator într-un grup pentru a primi budesonidă pe cale inhalatorie de două ori pe zi, iar alți 73 de pacienți au fost incluși într-un alt grup, pentru a primi doar îngrijiri medicale obișnuite. În medie, pacienții au folosit budesonida timp de 7 zile.

În cele din urmă, 15% dintre pacienții care au primit îngrijiri medicale obișnuite au avut nevoie de spitalizare sau de îngrijiri medicale de urgență, în comparație cu doar 3% dintre pacienții tratați cu budesonidă.

Sursa citată precizează că pacienții care au luat budesonidă au avut mai puține zile cu febră, mai puține zile în care li s-au administrat medicamente pentru prevenirea febrei și s-au recuperat, în medie, cu o zi mai repede.

„Din cunoștințele pe care le avem”, au spus cercetătorii, acesta este primul trial clinic bazat pe corticosteroizi folosiți ca inhalator în tratarea bolii COVID-19 în stadiu incipient și „are potențialul de a oferi prima intervenție eficientă și ușor accesibilă” pentru pacienții cu simptome ușoare.

Cercetătorii au subliniat că este nevoie urgentă de trialuri mai ample pentru a confirma rezultatele lor, „în special în situația unui tratament administrat precoce care este extrem de accesibil și relativ sigur”.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe