Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Un medicament nou ar putea ajuta pacienții cu dermatită atopică

Viața Medicală
Florentina Ionescu luni, 28 octombrie 2019, ora 12:03

Un studiu pilot recent conceput pentru a demonstra eficacitatea clinică („proof of concept”) sugerează că un nou medicament ar putea calma simptomele dermatitei atopice după administrarea unei singure doze.

În prezent nu există un leac pentru această afecțiune a pielii, însă medicii pot găsi pentru acești pacienți un plan de tratament care să ajute la reducerea severității simptomelor atunci când acestea apar. Pe lângă imunosupresoare, care pot avea efecte adverse, cercetătorii caută alternative la aceste medicamente, care ar putea să amelioreze simptomele dermatitei atopice. Un studiu nou (de tip „dovada conceptului”) sugerează că un medicament nou, numit etokimab, ar putea fi o alternativă eficientă.

Pentru acest studiu mic, cercetătorii au recrutat 12 participanți cu dermatită atopică, iar rezultatele lor au fost publicate în jurnalul Science Translational Medicine, scrie Medical News Today. Toți participanții au primit o doză de etokimab, un medicament care țintește o moleculă numită interleukină 33 (IL-33), care are un rol în țintirea răspunsurilor imune.

dermatita atopica

După 29 de zile, 83% dintre cei care au primit acest tratament prezentau îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește simptomele fizice ale dermatitei, iar scorul ce arăta severitatea bolii s-a redus până la aproape jumătate.

Cercetătorul principal, profesorul Graham Ogg, spune că în acest studiu clinic este prima dată când oamenii de știință și-au îndreptat atenția în direcția modului în care IL-33 poate ajuta pacienții cu dermatită atopică.

„Am descoperit că aceste persoane au avut o îmbunătățire semnificativă a simptomelor după o singură doză”, a declarat profesorul Graham Ogg, citat de Medical News Today.

Sursa foto: Pixabay

Etichete: Dermatovenerologie dermatita atopica studiu medicamente

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.