Newsflash
Internaționale

Un nas bionic ar putea permite recuperarea simțului olfactiv

de L. Budin - oct. 27 2022
Un nas bionic ar putea permite recuperarea simțului olfactiv

Doi cercetători americani au pus la punct un nas bionic: o proteză care ar putea asigura funcțiunea receptorilor olfactivi, în caz de anosmie.

Numeroase persoane au dezvoltat tulburări ale mirosului, în urma infectării cu tulpinile inițiale ale SARS-CoV-2, notează publicațiile Top Santé și Le Point. Chiar dacă pierderea mirosului e mai puțin frecventă în urma infectării cu Omicron, o bună parte din cei bolnavi au pierdut – parțial sau total – simțul mirosului.

nas-miros

Însă nu doar foștii bolnavi COVID sunt afectați de anosmie, ci și anumiți pacienți cu afecțiuni neurologice, precum boala Parkinson.

Richard Constanzo și Daniel Coelho, doi cercetători americani ai departamentului de fiziologie și biofizică de la Universitatea Commonwealth din Virginia încearcă, de 40 de ani, să găsească o soluție pentru cazurile de pacienți cu anosmie – un proiect care și-a dovedit și mai mult utilitatea în timpul pandemiei COVID.

Profesorul Constanzo lucrează, de câțiva ani, la un dispozitiv bionic, după modelul protezelor auditive, care ar putea asigura capacitățile olfactive pierdute. Nu este un obiectiv ușor de atins, fiindcă un nas uman posedă 400 de tipuri de receptori olfactivi diferiți, capabili să distingă peste 1.000 de miliarde de mirosuri.

Care sunt caracteristicile nasului bionic? Prezentat sub formă de ochelari, prototipul restaurează conexiunile nervoase ale persoanelor care și-au pierdut mirosul, trimițând semnale unui receptor situat sub piele. Acest receptor va transforma mirosurile în impulsuri electrice pe care bulbul olfactiv le poate recunoaște.

Deocamdată, echipa de cercetarea încearcă să lărgească panoplia mirosurilor care ar putea fi captate de receptori – fiindcă prototipul actual de nas bionic recunoaște abia vreo zece mirosuri. Cercetătorii mai încearcă să înțeleagă modalitatea prin care semnalele vor ajunge la creier.

Ne mai trebuie încă 10 – 15 ani pentru a putea prezenta o proteză funcțională”, au afirmat cercetătorii americani.

ADRFR salută derularea programului pilot de vaccinare împotriva gripei în farmacii

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe