Newsflash
Internaționale

Un nou medicament ar putea fi cheia în tratarea cancerului renal avansat

de Florentina Ionescu - feb. 17 2020
Un nou medicament ar putea fi cheia în tratarea cancerului renal avansat

Oamenii de știință de la Dana-Farber Cancer Institute spun că au obținut rezultate promițătoare în ceea ce privește activitatea unui nou medicament care țintește un driver molecular în cancerul reno-celular cu celule clare (clear cell renal cell carcinoma sau ccRCC) în cazul pacienților cu boală metastatică.

Cercetătorii acestui institut au raportat o rată de răspuns de 24% în cazul tuturor categoriilor la risc de pacienți cărora li s-a administrat un medicament oral care țintește HIF-2 α (hypoxia-inducible factor 2-a), acel factor care încurajează dezvoltarea noilor vase de sânge care alimentează tumorile de la rinichi. 

medicament cancer renal studiu

Rezultatele tratamentului cu acest medicament, care a fost botezat MK-6482, sunt prezentate într-un abstract al unui studiu de fază I/II, la un simpozion din domeniu, scrie sciencedaily.com. Pe baza acestor descoperiri, a fost lansat un trial de fază III.

Oamenii de știință spun că medicamentul are rezultate destul de promițătoare, mai ales că rata de răspuns, în general, este de 24% când s-a ținut cont de toate categoriile de risc: mic, intermediar și mare. Medicamentul țintește o anumită componentă din mecanismul folosit pentru detectarea nivelului de oxigen și pentru transformarea genelor care permite corpului uman să se adapteze la hipoxie, producând mai multe globule roșii și formând noi vase de sânge.

Mai mulți oameni de știință au împărțit premiul Nobel în medicină pentru că au scos la iveală acest mecanism complex, care poate fi folosit de anumite forme de cancer pentru a ajuta tumorile să se dezvolte și să supraviețuiască.

Înțelegând procesele anormale care au loc în tumori, oamenii de știință au pregătit terenul propice pentru a crea noi medicamente împotriva cancerului, iar MK-6482 este unul dintre ele. Este un medicament diferit de celelalte, în sensul că el țintește direct HIF-2α, ducând în mod direct la blocarea creșterii și proliferării celulelor canceroase și la formarea vaselor de sânge anormale.

Rezultatele sunt îmbucurătoare

Studiul referitor la medicamentul MK-6482 a inclus 55 de pacienți cu cancer reno-celular cu celule clare în stadiu avansat, care au avut anterior trei linii de terapie. După o perioadă medie de follow-up de 13 luni, rata de răspuns a fost de 24%. 41 de pacienți au avut boala stabilă, cu o rată de control a afecțiunii de 80%, scrie sciencedaily.com. Au existat și răspunsuri parțiale la tratament la: doi din cinci pacienți cu risc favorabil, la 10 din 40 de pacienți cu risc intermediar și la unul din 10 pacienți cu risc scăzut.


Notă autor:

Sursa foto: rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe