Newsflash
Internaționale

Un nou test de sânge ar putea depista cancerul cu patru ani înainte să apară simptomele

de Dorina Novac - iul. 27 2020
Un nou test de sânge ar putea depista cancerul cu patru ani înainte să apară simptomele

Oamenii de știință din Statele Unite ale Americii și din China au dezvoltat un test care poate depista cancerul cu patru ani înainte de apariția primelor simptome.

Testul, numit PanSeer, depistează, cu patru ani înainte de diagnostic, cinci tipuri de cancer: gastric, esofagian, pulmonar, hepatic, precum și cancerul de colon, depistat în stadiu incipient, scrie RIANovosti.

diagnosticare cancer
Sursă imagine: ria.ru

 

Pentru a dezvolta testul, cercetătorii au utilizat probe de plasmă din sânge colectate de la persoane din China, între 2007 și 2017, ca parte a unui efort mai larg de cercetare. Astfel, peste 120 de mii de oameni au participat la studiu, fiecare dintre ei făcând analize de sânge, dar și controale medicale periodice, timp de zece ani. 

În tot acest timp, oamenii de știință au colectat peste 1,6 milioane de probe.

Noua metodă a detectat cancerul la 88% dintre participanții care erau deja diagnosticați și la 91 % dintre persoanele care nu aveau simptome când li s-a prelevat testul de sânge, însă au fost diagnosticate 1-4 ani mai târziu.Testul i-a identificat corect pe cei fără cancer, aproximativ 96%.

„Obiectivul nostru este testarea persoanelor cu un risc mai mare de a dezvolta cancer, pe baza istoricului familiei, vârstei sau a altor factori”, a declarat co-autorul studiului, Kun Zhang, profesor și președinte al Departamentului de Bioinginerie de la Universitatea din California, San Diego.

Acesta a mai precizat că testul PanSeer este eficient deoarece detectează cancerul în stadiile incipiente, când alte metode sunt lipsite de precizie. 

„Depistarea precoce este foarte importantă, deoarece rata de supraviețuire a pacienților cu cancer este foarte mare atunci când boala poate fi tratată în stadiile incipiente, iar tumorile pot fi îndepărtate pe cale chirurgicală sau tratate cu medicamente adecvate”, a scris echipa de cercetători în revista Nature Communications, potrivit RIANovosti.

Cercetătorii subliniază că analiza PanSeer nu prezice cine poate dezvolta cancer și cine nu. Dar, de fapt, identifică pacienții care au deja cancer, însă rămân asimptomatici.

Tehnologia medicală, dezvoltată pe parcursul a peste un deceniu, este concepută să depisteze boala asimptomatică pe baza unui proces biologic numit metilarea ADN-ului, care verifică semnăturile ADN specifice diferitelor forme de cancer.

Autorii speră că testul pe care l-au dezvoltat va fi utilizat pe scară largă pentru diagnosticarea precoce a cancerului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe