Newsflash
Internaționale

Un nou test de sânge pentru cancerul de prostată ar putea reduce biopsiile inutile

de Florentina Ionescu - sept. 18 2019
Un nou test de sânge pentru cancerul de prostată ar putea reduce biopsiile inutile

Experții spun că un nou test de sânge care depistează celulele tumorale circulante ar putea să îmbunătățească semnificativ diagnosticul de cancer de prostată și să ducă la evitarea biopsiilor inutile și a tratamentelor inutile.

Potrivit unui studiu nou publicat în Journal of Urology, combinarea acestui nou test de sânge cu rezultatele testului pentru antigenul specific prostatic (PSA) poate scoate în evidență un diagnostic de cancer de prostată agresiv care are o precizie de peste 90%, scrie Medical News Today.

Nivelul de acuratețe este mai mare decât cel al oricărui alt biomarker pentru cancerul de prostată, spune autorul studiului, dr. Yong-Jie Lu, profesor de oncologie, din Marea Britanie. El crede că acest lucru ar putea duce la o schimbare de paradigmă în modul în care medicii diagnostichează cancerul de prostată.

Celulele tumorale circulante sunt acele celule canceroase care au părăsit tumora inițială și au pătruns în fluxul sanguin. Odată ce aceste celule ajung în sângele pacientului, ele se pot răspândi la ate părți din corp.

Pentru a confirma prezența cancerului, pacientul este supus unei biopsii, care este o procedură inconfortabilă, prin care medicul chirurg extrage mici mostre de țesut din prostată, pentru a fi analizate.

Experții spun că metoda actuală de diagnosticare a cancerului de prostată, prin combinarea testului PSA cu o biopsie de prostatăduce la prea multe biopsii inutile pentru pacient și la tratamente care nu sunt necesare. Așa că oamenii de știință și-au dorit să găsească o metodă mai bună pentru a diagnostica pacienții, pentru ca aceștia să nu fie supuși unor proceduri inutile de biopsie.

Profesorul Yong-Jie Lu și colegii săi au efectuat teste de sânge la 98 de bărbați care nu fuseseră supuși unei biopsii și la alți 155 de bărbați care au fost diagnosticați cu cancer de prostată, dar care nu începuseră tratamentul.

Cercetătorii au observat că prezența celulelor tumorale circulante în mostrele de sânge de dinainte de biopsie a fost un indicator al cancerului agresiv de prostată pe care l-au detectat ulterior și biopsiile. În plus, analizând nivelul celulelor tumorale circulante, oamenii de știință au putut să evalueze gradul de agresivitate a cancerului. Echipa de cercetători se așteaptă ca testul să fie disponibil după aproximativ 3-5 ani, după încheierea studiilor de validare.


Notă autor:

FOTO: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe