Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Un nou vaccin împotriva SARS-CoV-2, cu eficacitate de 94,5%

Viața Medicală
Dr. Alina SIMACHE vineri, 20 noiembrie 2020

Rezultatele unei analize provizorii ale unui studiu de fază 3 cu privire la eficienţa unui nou vaccin împotriva COVID-19, denumit „mRNA-1273”, au fost publicate recent, și sunt încurajatoare.

Evaluarea provizorie a vaccinului, efectuată de o comisie independentă de monitorizare a datelor și a profilului de siguranţă (DSMB) sugerează că vaccinul este sigur și eficient în prevenirea infecţiei cu SARS-CoV-2 la adulţi, fiind bine tolerat.

Conform rezultatelor semnificative static ale studiului, furnizate de DSMB, rata de eficacitate a vaccinului este de 94,5%. Astfel, dintre cei 95 de pacienţi pozitivi pentru COVID-19, 90 erau incluși în grupul placebo și numai 5 pacienţi erau incluși în grupul care a beneficiat de administrarea vaccinului „ mRNA-1273”.

Vaccinul „mRNA-1273” a fost dezvoltat de cercetătorii de la compania
Moderna, în colaborare cu NIAID (National Institute of Allergy and Infectious Diseases), parte a NIH (National Institutes of Health).

Studiul de fază 3 COVE, sponsorizat de Moderna și sprijinit de NIAID și BARDA (Biomedical Advancerd Research and Development Authority), a inclus peste 30.000 de participanţi cu vârsta peste 18 ani, din 100 de centre de cercetare clinică din SUA, fiind lansat pe 27 iulie 2020, după rezultate iniţiale favorabile în privinţa tolerabilităţii vaccinului.

Dorind să includă și populaţiile minoritare, investigatorii studiului au selectat o varietate de participanţi, 37% dintre voluntari provenind din diferite minorităţi rasiale și etnice. De asemenea, studiul a inclus și alte persoane cu risc crescut de COVID-19, precum cei cu vârsta peste 65 de ani.

Demersuri pentru aprobare urgentă

În general, majoritatea reacţiilor adverse înregistrate au fost ușoare sau moderate, de scurtă durată, vaccinul fiind bine tolerat. Durerea locală a fost raportată de 2,7% dintre participanţi după administrarea primei doze.

După a doua doză, 9,7% dintre participanţi au raportat fatigabilitate, dar și mialgii (8,9%), artralgii (5,2%), cefalee (4,5%), durere locală (4,1%) și eritem la nivel local (2%).

Conform reprezentanţilor companiei Moderna, este planificată solicitarea aprobării de urgenţă de la FDA (US Food and Drug Administration) în următoarele săptămâni, bazându-se pe rezultatele studiului COVE,
inclusiv analiza finală a 151 de pacienţi cu follow-up median de peste 2 luni.

Moderna estimează că până la finalul anului vor fi disponibile aproximativ 20 de milioane de doze de vaccin „mRNA-1273” în SUA. În plus, se estimează producţia a 500 de milioane până la 1 miliard de doze la nivel global până în anul 2021.

Bibliografie
1.https://www.technologynetworks.com/immunology/news/interim-analysis-finds-modernas-mrna-vaccine-has-efficacy-of-945-342884
2. https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04470427
3.Moderna: Interim Data Show 94.5% Efficacy for COVID-19 Vaccine, Will Seek FDA EUA-Medscape-Nov16, 2020

Etichete: vaccin covid-19 Moderna mRNA-1273

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.