Newsflash
Internaționale

Un reprezentant EMA confirmă legătura dintre vaccinul AstraZeneca și cazurile cu tulburări de coagulare

de L. Budin - apr. 6 2021
Un reprezentant EMA confirmă legătura dintre vaccinul AstraZeneca și cazurile cu tulburări de coagulare

Un reprezentant al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) a confirmat existenţa unei legături între vaccinul AstraZeneca anti-COVID şi cazurile rare, observate după administrarea serului, cu formarea cheagurilor de sânge, asociat cu un număr scăzut de trombocite.

Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA, a confirmat, în cadrul interviului acordat cotidianului italian Il Messaggero, legătura dintre vaccin și reacţiile nedorite, cu tulburări de coagulare, informează agenția AFP, preluată de Agerpres.

vaccin_covid

„Putem de acum să o spunem, este clar că există o legătură cu vaccinul. Totuşi, nu ştim deocamdată ce cauzează reacţia (...) Pentru a rezuma, în următoarele ore vom spune că există o legătură, dar va trebui să înţelegem şi cum aceasta se produce”, a spus Marco Cavaleri.

evaluare actualizată

Experţi ai Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) se reunesc săptămâna aceasta pentru a finaliza evaluarea cazurilor rare de coagulare sangvină şi posibila lor legătură cu vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca, a cărui administrare a fost suspendată în câteva ţări europene pentru cei cu vârsta sub 60 de ani, relatează EFE, preluată de Agerpres.

Comitetul de Evaluare a Riscurilor şi Farmacovigilenţă (PRAC), însărcinat cu monitorizarea şi evaluarea securităţii medicamentelor de uz uman autorizate de EMA, are programate reuniuni până vineri, astfel încât se aşteaptă ca raportul de evaluare actualizată privind siguranţa vaccinului AstraZeneca să fie gata în următoarele zile.

Fără dovezi clare

La precedenta întâlnire, din 31 martie, PRAC nu a eliminat relaţia cauză-efect, dar nici nu a găsit dovezi clare ale legăturii dintre AstraZeneca şi cazurile de tromboză asociată cu  trombocitopenie. Astfel că EMA a continuat să considere că beneficiile acestui vaccin asupra COVID-19, o boală cu risc de spitalizare şi deces, sunt mai mari decât orice efect secundar.

Însă Germania şi Olanda au suspendat din precauţie vaccinările cu AstraZeneca la cei sub 60 de ani, în aşteptarea evaluării.

Pe lângă investigaţia desfăşurată de PRAC, EMA a convocat la 29 martie o reuniune de experţi externi independenţi din mai multe specialităţi medicale, inclusiv hematologi, neurologi şi epidemiologi, care au dezbătut aspectele specifice ale cazurilor depistate pentru a identifica factorii de risc şi a găsi date adiţionale pentru a caracteriza episoadele de tromboză şi a defini riscul lor potenţial, în caz că există.

Nici această revizuire, care va face și ea parte din raportul final al PRAC, nu a identificat factori de risc specific, precum vârsta, sexul sau istoricul medical premergător tulburărilor de coagulare sangvină. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe