Newsflash
Internaționale

Un sfert din populația Europei suferă din cauza cancerului

de Dr. Alina SIMACHE - feb. 14 2020
Un sfert din populația Europei suferă din cauza cancerului

Aproximativ 4,6 milioane de cazuri noi de cancer sunt identificate anual în Regiunea Europeană a OMS, iar 2,1 milioane de oameni decedează anual din cauza acestei boli.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că este necesară implementarea unor măsuri suplimentare pentru combaterea cancerului la nivelul țărilor europene, în special în privința profilaxiei, a diagnosticului, tratamentului și a îngrijirilor paliative. Majoritatea deceselor sunt cauzate de cancerul pulmonar (20%), urmat de cel colorectal (12%), de sân (7%), pancreatic (6%) și cancerul gastric (5,7%).

Cancerul de col uterin ucide anual 28.000 de femei în cadrul Regiunii Europene a OMS, majoritatea acestor decese putând fi prevenite prin screening și vaccinare. Conform Global Cancer Report, programele de screening al cancerului de col uterin din Regiunea Europeană nu sunt la fel de eficiente ca ale altor regiuni. „Cu toții suntem afectați de cancer, în mod direct sau prin intermediul experiențelor prietenilor sau familiei. La nivelul Regiunii Europene a OMS, putem face multe pentru profilaxia canceruluiˮ, a declarat dr. Hans Kluge, Directorul Regiunii Europene a OMS.

Diferențe semnificative între Est și Vest

La nivelul Regiunii Europene a OMS, riscul unui individ de a dezvolta cancer pe parcursul vieții diferă și în funcție de localizare. Astfel, în țările din Europa de Vest, riscul este de peste 25%, iar în țările din Europa de Est, variază între 19% și 25%, conform statisticilor OMS. În plus, riscul de deces din cauza cancerului este mai ridicat la nivelul țărilor din Europa de Est (12%), acesta fiind mai scăzut în țările din Europa de Vest (9-12%). Printre factorii care contribuie la creșterea mortalității se numără diagnosticarea tardivă a cancerului și tratamentul insuficient.

OMS avertizează că pacienții bolnavi de cancer în stadii terminale au acces limitat la îngrijiri adecvate. Consumul de medicamente opioide utilizate pentru ameliorarea durerii este de 10 până la 100 de ori mai scăzut în țările din Europa de Est, comparativ cu Europa de Vest. Legislația restrictivă limitează consumul acestor medicamente, afectând considerabil calitatea vieții pacienților. Un alt factor care contribuie la deficitul îngrijirilor paliative este reprezentat de investițiile insuficiente în educația profesioniștilor medicali în acest domeniu. „În țările care investesc în îngijirile paliative, calitatea vieții pacienților este îmbunătățită, iar costurile asociate tratamentului cancerului scad semnificativ ˮ, evidențiază OMS.

Profilaxia și diagnosticul precoce, esențiale în lupta împotriva cancerului

Diagnosticul precoce ar putea influența semnificativ prognosticul neoplaziilor, fiind necesară îmbunătățirea sistemelor de sănătate în acest sens. Programele de screening sunt eficiente în detectarea cancerului în stadii incipiente, în special în cazul cancerului uterin, cancerului de sân și a cancerului colorectal.

În cazul anumitor neoplazii, vaccinarea reprezintă o metodă profilactică deosebit de eficientă. Un astfel de exemplu este cazul cancerului de col uterin și infecția HPV. În lipsa vaccinării, aproximativ 80% dintre persoane ar putea infectate cu HPV pe parcursul vieții, chiar înaintea vârstei de 25 de ani, avertizează OMS. Vaccinurile împotriva HPV prezintă un bun profil de siguranță, fiind eficiente în prevenirea transmiterii infecției HPV asociată cancerului de col uterin, dar și cancerului de vulvă, penis, anus și cancerului cavității bucale. De asemenea, hepatita de tip VHB (virusul hepatitic B) asociază risc crescut de ciroză și cancer hepatic, infecția putând fi prevenită prin vaccinare. „Vaccinul împotriva VHB oferă 98-100% protecție împotriva virusuluiˮ, subliniază reprezentanții OMS.

Consumul excesiv de alcool și tutun reprezintă cei mai importanți factori de risc modificabili pentru dezvoltarea cancerului la nivelul Regiunii Europene a OMS, 85% dintre decesele cauzate de cancerul pulmonar și 15% dintre decesele cauzate de cancerul gastric fiind asociate consumului de tutun. În plus, consumul excesiv de alcool e asociază cu neoplazii precum cancerul pulmonar, colorectal, gastric, de sân și cancerul pancreatic. Alți factori de risc semnificativi sunt obezitatea, dietele nesănătoase și sedentarismul, dar și poluarea atmosferică și substanțele chimice utilizate în agricultură și în industria alimentară.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe