Newsflash
Internaționale

Un test de sânge prezice respingerea rinichiului de către organism

de Florentina Ionescu - feb. 25 2021
Un test de sânge prezice respingerea rinichiului de către organism

Pentru a trata pacienții post-transplant, oamenii de știință de la Universitatea din Pittsburgh au creat un test de sânge care prezice respingerea rinichiului de către organism.

Acest test sugerează o nouă modalitate de a trata pacienții după un transplant.

Cercetătorii de la Facultatea de Medicină din cadrul Universității din Pittsburgh au descoperit un biomarker din sânge care prezice respingerea rinichiului transplantat cu o perioadă de timp în avans de aproape opt luni, lucru care le-ar putea oferi medicilor ocazia să intervină și să prevină leziunile permanente, scrie medicalxpress.com

test de sange respingere rinichi transplantat

Aceste rezultate au fost publicate recent în „Science Translational Medicine”. Ele nu doar că identifică un semnal de alarmă ce indică faptul că ceva nu funcționează așa cum ar trebui, dar sugerează și că un medicament existent ar putea fi administrat la acești pacienți pentru a îndrepta cursul recuperării lor post-transplant.

„Nu putem spune a priori dacă un pacient are prea multă sau prea puțină imunosupresie – nu știm decât după respingere sau după ce a debutat deja o infecție. Am vrut să descoperim ceva care ne-ar putea spune dacă acest pacient este la risc ca organismul să respingă organul mai târziu, astfel încât să îi putem schimba imunosupresoarele încă de dinainte ca sistemul imunitar să își sporească activitatea, înainte ca daunele să aibă loc”, a declarat autorul senior al studiului, dr. David Rothstein, specialist în transplant și profesor of chirurgie, medicină și imunologie la Universitatea din Pittsburgh.

Aproape o treime dintre pacienți își pierd rinichiul transplantat în decurs de 10 ani, iar la acel moment, efectuarea unui nou transplant nu este deloc ușoară. Sistemul imunitar al pacientului este deja sensibilizat de organul străin și găsirea unui nou organ este dificilă.

David Rothstein și colegii săi au analizat probe de sânge de la 244 de pacienți care au avut un transplant de rinichi în perioada 2013-2015, precum și probele de sânge de la alți 95 de pacienți cu transplant de rinichi care au fost tratați la un spital din Londra. Ei au descoperit un biomarker extrem de predictiv în acest sens.

Dintre pacienții care au fost identificați ca având un risc ridicat de respingere a oranului, pe baza acestui nou biomarker, 91% au respins organul în decursul primului an, în comparație cu 10% dintre pacienții din grupul cu risc scăzut.

În plus, grupul de persoane cu risc mare de respingere a avut o probabilitate mai mare să își piardă rinichii transplantați la un interval de cinci ani după intervenția chirurgicală.

Biomarkerul pe care l-a descoperit echipa doctorului Rothstein este un substitut pentru funcționarea celulelor B regulatoare, un tip de limfocite care ajustează sau modifică răspunsul imun, care au fist recent implicate în respingerea organului de către organism și care s-au dovedit a fi dificil de măsurat.

Celulele B pot secreta atât IL-10, cât și factorul de necroză tumorală (TNF) și, potrivit acestui studiu nou, este vorba de raportul dintre aceste două molecule care măsoară cel mai bine activitatea celulelor B regulatoare și prezice dacă un pacient are un risc mare de respingere a organului.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe