Newsflash
Internaționale

Un vaccin de la Sanofi împotriva bronşiolitei a primit undă verde de la EMA

de Dorina Novac - sept. 19 2022
Un vaccin de la Sanofi împotriva bronşiolitei a primit undă verde de la EMA

Sanofi a obţinut undă verde de la Comitetul pentru medicamente de uz uman din cadrul EMA pentru Nirsevimab, un medicament destinat prevenirii bronşiolitei la nou-născuţi.

Nirsevimab, dezvoltat în comun de compania britanică AstraZeneca şi cea franceză Sanofi, care îl va comercializa sub numele de Beyfortus, este un anticorp conceput pentru a proteja sugarii pe toată durata sezonului de circulaţie a virusului respirator sinciţial (RSV), virus aflat la originea bronşiolitei.

vaccin Sanofi

Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) a emis un aviz favorabil şi a recomandat aprobarea Beyfortus pentru prevenirea infecţiilor căilor respiratorii inferioare cauzate de RSV la nou-născuţi şi sugari, în timpul primului sezon de circulaţie a virusului cu care se confruntă, scrie Agerpres.

Dacă va fi aprobat ulterior de Comisia Europeană, Beyfortus va deveni primul şi singurul agent de imunizare pasivă în doză unică indicat pentru toţi sugarii, inclusiv cei sănătoşi, născuţi la termen sau prematur, sau cei cu anumite probleme de sănătate, a precizat Sanofi într-un comunicat.

„Aceasta este prima cauză de spitalizare la copiii sub un an”, a subliniat Jean-François Toussaint, şeful departamentului de cercetare şi dezvoltare a vaccinurilor din cadrul Sanofi.

Beyfortus se distinge de vaccinurile care utilizează tehnologii tradiţionale deoarece este un anticorp monoclonal, adică un anticorp dezvoltat în laborator, ce conferă sugarului o aşa-zisă imunitate pasivă, cu o singură doză.

„Sugarul nu a reuşit încă să îşi dezvolte răspunsul imunitar, iar noi îi dăm anticorpi care îl vor proteja”, a explicat Jean-François Toussaint pentru AFP.

În prezent există un singur vaccin (din nou un medicament preventiv) împotriva bronşiolitei, comercializat de AstraZeneca sub denumirea Synagis.

Însă acest medicament are o autorizaţie de introducere pe piaţă doar la copiii cu risc sau născuţi prematur şi necesită mai multe doze.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe