Newsflash
Internaționale

Un voluntar din studiul pentru vaccinul COVID-19 din Brazilia a murit

de Florentina Ionescu - oct. 22 2020
Un voluntar din studiul pentru vaccinul COVID-19 din Brazilia a murit

Presa străină relatează că 5.000 de voluntari participă la un studiu de fază 3 din Brazilia pentru vaccinul ChAdOx1 nCoV-19, dezvoltat de Universitatea Oxford împreună cu compania farmaceutică AstraZeneca.

Miercuri, însă, potrivit www.cnbc.com, acțiunile companiei AstraZeneca au înregistrat un declin după ce autoritățile din domeniul sănătății din Brazilia (Anvisa) au declarat că un voluntar din acest studiu pentru vaccinul COVID-19 a decedat.

studiu clinic vaccin covid-19 deces voluntar brazilia

Universitatea Federală din Sao Paulo, care ajută la coordonarea studiilor clinice din ultimă fază, a declarat separat că voluntarul era brazilina, conform Reuters.

Acțiunile companiei AstraZeneca au scăzut cu aproape 1% la începutul după-amiezei de ieri. Un purtător de cuvânt al companiei menționate a refuzat să comenteze cu privire la voluntar, amintind că există „regulamente în ceea ce privește confidențialitatea medicală și studiile clinice”.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că „toate evenimentele medicale semnificative sunt evaluate cu atenție de investigatorii din studiile clinice” și că „aceste evaluări nu au dus la niciun fel de motive de îngrijorare cu privire la continuarea studiului în desfășurare”.

Totodată, într-o declarație făcută de purtătorul de cuvânt al Universității din Oxford, cea care dezvoltă vaccinul pentru COVID-19 împreună cu AstraZeneca, s-a menționat că: „nu au existat motive de îngrijorare cu privire la siguranța studiului clinic” după o evaluare a cazului din Brazilia.

„Analiza independentă, pe lângă cea făcută de reglementatorul din Brazilia, au recomandat ca studiul clinic să continue”, a declarat Alexander Buxton, purtătorul de cuvânt de la Oxford.

Universitatea din Oxford nu a oferit mai multe detalii despre decesul voluntarului și încă este neclar dacă acest voluntar a primit sau nu vaccinul pentru COVID-19. O sursă familiarizată cu situația a declarat, însă, pentru Reuters că studiul clinic ar fi fost suspendat dacă voluntarul ar fi făcut parte din grupul căruia i s-a administrat vaccinul în cauză.

Presa străină amintește că FDA (Food and Drug Administration) are un studiu clinic în stadiu avansat de la compania AstraZeneca în așteptare, în Statele Unite ale Americii. Acest lucru înseamnă că nu se poate administra a doua doză din regimul de vaccinuri de două doze care este folosit în cazul participanților din SUA.


Notă autor:

Credit foto: Lolame de la Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe