Newsflash
Internaționale

Una din zece persoane are sechele la 8 luni după o formă ușoară de COVID-19

de Florentina Ionescu - apr. 8 2021
Una din zece persoane are sechele la 8 luni după o formă ușoară de COVID-19

Potrivit unui studiu nou, la opt luni după o formă ușoară de COVID-19, una din zece persoane încă are cel puțin un simptom moderat spre sever care este perceput ca având un impact negativ asupra calității vieții.

Aceste persoane au spus că simptomul care a persistat chiar și după ce s-au vindecat de COVID-19 a avut un impact negativ asupra muncii lor, asupra vieții sociale sau asupra vieții de acasă, scrie www.sciencedaily.com.

oboseala post covid

Cele mai frecvente simptom pe termen lung sunt oboseala, pierderea mirosului și pierderea gustului, potrivit unui studiu publicat în jurnalul JAMA, condus de cercetătorii de la Spitalul Danderyd și de la Karolinska Institutet din Suedia.

Încă din primăvara anului 2020, cercetătorii au condus studiul numit COMMUNITY, cu scopul principal de a examina imunitatea după COVID-19.

În prima fază a studiului, în primăvara lui 2020, au fost colectate probe de sânge de la 2.149 angajați de la spitalul Danderyd, dintre care aproape 19% aveau anticorpi împotriva SARS-CoV-2. Probele de sânge au fost apoi colectate la fiecare patru luni, iar participanții la studiu au răspuns la întrebările din chestionare în ceea ce privește simptomele pe termen lung și impactul lor asupra calității vieții.

În etapa de follow-up din ianuarie 2021, cercetătorii au examinat prezența simptomelor pe termen lung (așa cum au raportat-o participanții) și impactul lor asupra vieții profesionale, vieții sociale și vieții casnice în cazul participanților care au avut forme ușoare de COVID-19 cu cel puțin opt luni în urmă.

Acest grup a fost alcătuit din 323 de lucrători din domeniul sanitar (83% femei, cu vârsta mediană de 43 de ani) și a fost comparat cu 1.072 de lucrători din domeniul sanitar sănătoși (86% femei, cu vârsta mediană de 47 de ani) care nu au avut COVID-19 pe perioada studiului.

Rezultatele au arătat că 26% dintre cei care au avut anterior COVID-19, în comparație cu 9% din grupul de control, au avut cel puțin un simptom cu un impact negativ asupra muncii, vieții sociale ori vieții casnice care a durat cel puțin opt luni. Cele mai comune simptome raportate pe termen lung au fost pierderea mirosului, pierderea gustului, oboseala și problemele respiratorii.

Studiul COMMUNITY va continua, iar următoarea etapă de follow-up va avea loc în mai.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe