Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

UNESCO: apele subterane ar putea limita efectul schimbărilor climatice

Viața Medicală
L. Budin miercuri, 23 martie 2022, ora 16:22

Un raport UNESCO, publicat cu prilejul Forumului mondial al apei de la Dakar, a scos în evidenţă potenţialul apelor subterane, care sunt însă expuse riscului poluării și exploatării excesive.

Apele subterane furnizează jumătate din volumul de apă colectat la nivel global, potrivit UNESCO. Generează beneficii sociale, economice şi de mediu, cu condiţia să fie gestionate într-o manieră sustenabilă, informează AFP, preluată de Agerpres.

izvor-apa

Potrivit raportului, apele subterane reprezintă aproape de 99% din rezervele de apă dulce de pe Terra. Dar aceste rezerve, precum şi beneficiile directe şi indirecte pe care le oferă, trec adeseori neobservate sau sunt ignorate, lăsând numeroase acvifere - roci-rezervor - fără protecţie adecvată. Drept urmare, rezervele mondiale de ape subterane sunt deseori gestionate deficitar, subevaluate şi expuse riscului poluării.

Agenția specializată a Organizației Națiunilor Unite face apel la mobilizarea diverselor state, în vederea unei coordonări pe scară mondială, deoarece consumul de apă urmează să crească în medie cu 1% anual, în următorii 30 de ani.

Apele subterane ar putea oferi și „soluţii pentru atenuarea schimbărilor climatice”. În raport se precizează că acviferele „posedă o capacitate unică de tampon, capabilă să limiteze impactul variaţiilor climatice”.

Documentul încurajează totodată guvernele să creeze şi să dezvolte o bază de informaţii dedicate apelor subterane, în scopul partajării datelor.

Ziua mondială a apei: poluarea și schimbările climatice afectează sănătatea

Cercetare: rezultatele cardiologilor români, în New England Journal of Medicine

Etichete: raport unesco beneficii ape subterane tampon schimbari climatice gestionare corecta

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.