Newsflash
Internaționale

UNHCR: numărul refugiaţilor din Ucraina a depăşit pragul de 2 milioane

de L. Budin - mar. 8 2022
UNHCR: numărul refugiaţilor din Ucraina a depăşit pragul de 2 milioane

Numărul refugiaţilor care au părăsit Ucraina după invazia armatei ruse a depăşit pragul de 2 milioane, arată Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR).

Din data de 24 februarie, 2.011.312 de ucraineni au trecut granița în țările vecine, informează AFP, preluată de Agerpres. Polonia a primit mai mult de jumătate dintre refugiați (1.204.403 persoane), se precizează pe site-ul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați.

ministerul_apararii
Sursă foto: Facebook Ministerul Apărării Naționale - România

 

Directorul general al UNHCR, Filippo Grandi, a efectuat în aceste zile o vizită în România, Republica Moldova şi Polonia, trei dintre ţările cu graniţe comune cu Ucraina. El a salutat primirea exemplară asigurată de aceste trei națiuni, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Oslo.

Conform celor mai recente cifre publicate de UNHCR, marți, 8 martie, România şi Republica Moldova găzduiau fiecare peste 82.000 de refugiaţi. Mulţi dintre cei care au fugit din Ucraina - în principal femei şi copii - îşi continuă călătoria în alte ţări din Europa, pentru a locui alături de familie sau de prieteni.

Filippo Grandi a mai spus că, pentru moment țările vecine Ucrainei reuşesc să gestioneze fluxul de refugiaţi.

Însă, dacă războiul continuă (...) este posibil să începem să vedem oameni fără resurse şi fără relaţii, şi aceasta va fi o problemă mai greu de gestionat de către ţările europene, va fi nevoie de mai multă solidaritate peste tot în Europa şi dincolo de continentul nostru”, a adăugat Grandi.

Războaiele din Balcani din anii ‘90, în Bosnia şi Kosovo, au provocat la rândul lor fluxuri uriaşe de refugiaţi, „poate de două milioane sau de trei milioane de persoane, însă într-o perioadă de opt ani. Acum este vorba de opt zile”, a arătat Filippo Grandi.

Alte regiuni s-au confruntat cu acest fenomen, dar în Europa el se întâmplă pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial”, a punctat directorul general al UNHCR.

Potrivit ONU, aproximativ 4 milioane de locuitori ai Ucrainei ar putea să îşi părăsească ţara din cauza războiului.

Crucea Roșie: războiul ar putea duce la creşterea cazurilor COVID în regiune

Ultima zi de stare de alertă sanitară în România

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe