Newsflash
Internaționale

UNICEF: pandemia a agravat problemele de sănătate mintală la copii

de L. Budin - oct. 5 2021
UNICEF: pandemia a agravat problemele de sănătate mintală la copii

Un raport UNICEF avertizează că pandemia a agravat problemele de sănătate mintală ale copiilor şi adolescenţilor pe plan global, iar domeniul necesită o alocare de fonduri suplimentare.

UNICEF, agenţia ONU specializată în domeniul drepturilor copiilor, a publicat un raport despre sănătatea mintală a tinerilor, cu prilejul unei conferinţe internaţionale organizată la Paris, relatează AFP, preluată de Agerpres.

copii-unicef2

Consecinţele pandemiei sunt considerabile şi este vorba doar despre partea vizibilă a aisbergului. Şi înainte de apariţia acesteia, mult prea mulţi copii care sufereau de probleme de sănătate mintală nu primeau îngrijiri de specialitate”, a spus directorul general al UNICEF, Henrietta Fiore, într-un comunicat.

La nivel mondial, un adolescent din şapte, cu vârstă între 10 şi 19 ani, suferă de o tulburare mintală diagnosticată, şi aproape 46.000 de adolescenţi se sinucid în fiecare an, ceea ce constituie una dintre principalele cinci cauze de deces pentru această categorie de vârstă, arată UNICEF.

Doar circa 2% din bugetele publice alocate sănătăţii sunt destinate domeniului sănătăţii mintale pe plan global, se mai subliniază.

Situaţia a fost agravată de pandemie şi de restricţiile impuse pentru combaterea acesteia.

Cel puţin un copil din şapte pe plan global a fost în mod direct afectat de restricţiile de tip lockdown, iar educaţia a peste 1,6 miliarde de copii a fost influenţată negativ. Perturbarea activităţilor cotidiene, a educaţiei, a activităţilor recreative, precum şi preocupările legate de veniturile şi sănătatea familiei au generat în rândul multor tineri un sentiment de teamă, de furie şi de îngrijorare privind viitorul”, a subliniat agenția.

În raportul său, UNICEF a făcut solicitat alocarea de urgenţă a fondurilor pentru sănătatea mintală a copiilor şi adolescenţilor.

Sănătatea mintală face parte integrantă din sănătatea fizică (...). Am neglijat pentru mult timp, atât în ţările bogate, cât şi în cele cu venituri mici, importanţa înţelegerii acestui aspect şi alocarea de fonduri suficiente în acest domeniu'', a punctat Henrietta Fiore.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe