Newsflash
Internaționale

Urmele de pesticide de pe fructe și legume le anulează toate beneficiile

de L. Budin - mai 30 2022
Urmele de pesticide de pe fructe și legume le anulează toate beneficiile

Urmele de pesticide de pe fructe și legume anulează toate beneficiile pe care produsele le au pentru sănătate, arată o cercetare americană. Un alt studiu arată care sunt cele mai contaminate produse.

Un studiu publicat în luna ianuarie în revista Environment International, de către cercetători ai Universității Harvard, arată că urmele de pesticide pe fructe și legume ar putea anula cu totul beneficiile acestor ingrediente pentru sănătate, informează publicația Top Santé.

cirese

Cercetătorii s-au concentrat pe legătura dintre consumul de fructe și legume și rata de mortalitate, analizând obiceiurile alimentare a 160.000 de femei și bărbați din SUA, timp de 20 de ani.

Fructele și legumele au fost clasate în două categorii: cele cu concentrații mari de reziduuri chimice (de obicei, legumele cu frunze verzi, precum salatele sau spanacul) și cele cu concentrații mai mici.

Rezultatele arată că persoanele care consumau zilnic cel puțin patru porții de legume și fructe cu concentrație mică de pesticide aveau o rată de mortalitate cu 36% mai mică, comparativ cu persoanele care consumau mai puțin de o porție pe zi.

Nu a fost însă constatată nicio scădere a mortalității la consumul comparativ, în aceleași proporții, de legume și fructe cu concentrație mare de chimicale.

Acest lucru sugerează că expunerea la reziduurile de pesticide, pe cale alimentară, poate anula efectele benefice ale legumelor și fructelor asupra mortalității”, conchide studiul.

Înlocuirea unei porții cu concentrație ridicată de chimicale cu una cu o concentrație mai mică ar putea reduce mortalitatea cu 11%, în cadrul aceleiași populații, mai arată cercetătorii.

Rezultatele cercetării sunt un semnal de alarmă, în contextul în care urmele de pesticide pe fructe sunt în creștere puternică în Uniunea Europeană, conform organizației neguvernamentale PAN Europe.

fructe-legume
Sursă: Twitter PAN Europe

 

Într-un studiu desfășurat între 2011 și 2019 și bazat pe analiza a 97.000 de eșantioane de fructe proaspete (piersici, căpșuni, cireșe, mere), organizația afirmă că o treime din probe (29%) erau contaminate cu urme de pesticide.

Conform studiului, fructele cele mai contaminate au fost murele (51% din probe), piersicile (45%), căpșunile (38%), caisele (35%) și cireșele (35%). S-au înregistrat creșteri semnificative ale contaminărilor în 2019, comparativ cu 2011.

La legume, contaminarea observată a fost mai mică, fiincă aceste produse sunt mai puțin sensibile la insecte și boli. În 2019, doar 13% din probe au fost contaminate cu pesticide (comparativ cu 11% în 2011), în frunte situându-se țelina, rădăcina de țelină și varza kale.

Cercetarea europeană a mai constatat că există cazuri, mult mai rare, e drept, când și produsele bio sunt contaminate – dar gradul de contaminare e mult mai mic (8%) decât la culturile convenționale.

Raport: 2021 a fost un an de haos climatic în Europa

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe