Newsflash
Internaționale

Uscăciune oculară: cercetătorii americani propun un nou tratament

de L. Budin - ian. 10 2023
Uscăciune oculară: cercetătorii americani propun un nou tratament

Picăturile hidratante pentru cei care suferă de sindromul de ochi uscat nu dau întotdeauna rezultatele scontate. Cercetătorii sunt pe cale de a găsi un tratament țintit.

Persoanele care suferă de uscăciune oculară prezintă un risc mai mare de a-și răni corneea, notează cercetătorii de la Washington University School of Medicine din Saint Louis.

ochi-uscaciune-oculara

Un nou tratament i-ar putea ajuta să prevină complicațiile, arată un studiu american. Cercetătorii reamintesc că glandele lacrimale produc în permanență secrețiile care umezesc ochiul și care hrănesc și protejează corneea de agresiunile externe. Uscăciunea oculară e cauzată de probleme privind calitatea sau calitatea lacrimilor, iar tratamentele existente încearcă să reproducă secrețiile de la nivelul ochiului.

Însă, notează cercetătorii, picăturile hidratante menite a înlocui lacrimile funcționează doar în cazul a 10-15% dintre pacienți. Cercetătorii au încercat, prin urmare, să găsească un tratament țintit, studiind genele asociate funcționării corneei, la șoareci.

Au constatat că la șoarecii care sufereau de uscăciune oculară se activa exprimarea genei SPARC – și cu cât nivelul de proteină produsă era mai ridicat, cu atât mai mari erau șansele de vindecare.

Cercetătorii și-au propus să folosească aceste celule stem pentru a propune noi piste terapeutice.  

Hidratarea optimă poate încetini procesul de îmbătrânire

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe