Newsflash
Internaționale

Utilizarea antibioticelor în ferme, oprită

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - nov. 25 2022
Utilizarea antibioticelor în ferme, oprită

Răspândirea unor bacterii rezistente la antibiotice în rândul populaţiei este privită cu îngrijorare de cei care promovează sănătatea și siguranţa alimentară. În acest sens, ei atrag atenţia asupra utilizării excesive a antibioticelor în ferme.

intern2

        Pericolul constă în faptul că utilizarea excesivă a acestor antibiotice poate determina apariţia unor bacterii rezistente, care se pot răspândi și la oameni. Testele efectuate în apele râurilor de lângă ferme și în deșeurile de la animale au identificat astfel de „superbacterii”, iar în acest context oficialii guvernamentali pregătesc măsuri restrictive.

        Specialiștii se declară împotriva administrării preventive a antibioticelor la animale, această practică ţinând uneori loc de o mai bună gospodărire a fermierilor. De asemenea, este nevoie de legi mai ferme în domeniu. Rezistenţa antimicrobiană a fost descrisă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca fiind una dintre cele mai mari ameninţări pentru sănătate, securitate alimentară și dezvoltare. Utilizarea excesivă și inadecvată a antibioticelor determină apariţia acestor „superbacterii” pentru care nu mai există tratament.

        Cele mai recente date publicate de Agenţia de Securitate Sanitară din Marea Britanie au arătat că, estimativ, numărul de infecţii cu bacterii rezistente la antibiotice a crescut în Anglia cu 2,2% în 2021, comparativ cu 2020. Cercetătorii au testat „superbacteriile” din râurile adiacente mai multor ferme de pui și porci din Warwickshire, Herefordshire, Devon, Norfolk și din Wye Valley. Au fost identificate forme și tulpini rezistente la antibiotic precum E. Coli și S. aureus. Niveluri crescute pentru cel puţin o tulpină rezistentă au fost găsite în cel puţin una din opt ferme. Prezenţa bacteriilor rezistente în apele publice este îngrijorătoare, iar măsuri rapide trebuie implementate pentru a stopa răspândirea acestora.

        În ianuarie a.c., Uniunea Europeană a interzis utilizarea antibioticelor de rutină și în scop preventiv în ferme, iar o măsură similară a fost luată în Marea Britanie în 2018. Datele publicate luna aceasta de UK-VARSS (UK Veterinary Antibiotic Resistance and Sales Surveillance) arată o scădere a vânzării de antibiotice pentru utilizare în rândul animalelor de fermă cu 55% faţă de anul 2014.

 


Notă autor:

https://www.bbc.com/news/science-environment-63666024

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe