Newsflash
Internaționale

Vaccin pentru COVID-19 în SUA, pe punctul de a intra în testele finale

de Florentina Ionescu - iul. 15 2020
Vaccin pentru COVID-19 în SUA, pe punctul de a intra în testele finale

Primul vaccin împotriva COVID-19 testat în SUA a stimulat sistemul imunitar al oamenilor în modul în care sperau cercetătorii.

Potrivit The Associated Press, cercetătorii au anunțat acest lucru marți, pe măsură ce primele doze vor începe etapa finală a testării vaccinului.

Dr. Anthony Fauci, expertul în boli infecțioase al guvernului american, a declarat pentru sursa citată că „indiferent cum am privi acest lucru, aceasta este o veste bună”.

vaccin covid studii etapa finala testare

Vaccinul experimental, dezvoltat de colegii dr. Anthony Fauci de la National Institutes of Health și de la Moderna Inc., va intra în cea mai importantă etapă în jurul datei de 27 iulie: un studiu pe 30.000 de persoane, pentru a dovedi că dozele de vaccin sunt cu adevărat suficient de puternice pentru a proteja oamenii împotriva coronavirusului SARS-CoV-2.

Primii voluntari

Marți, cercetătorii au raportat rezultatele mult-așteptate de la primii 45 de voluntari care s-au înrolat în luna martie a acestui an la acest studii. Desigur, spune sursa citată, vaccinul a oferit o sporire a imunității.

Acești primi voluntari au dezvoltat ceea ce se numește anticorpi neutralizanți în sângele lor.

Aceștia sunt molecule-cheie, care blochează infecția cu noul coronavirus, și se găsesc la acești oameni la valori comparabile cu cele descoperite la persoanele care au supraviețuit COVID-19, a mai explicat echipa de cercetători în New England Journal of Medicine.

Guvernul american speră să aibă rezultatele acestui studiu aproape de finalul acestui an, ceea ce reprezintă un record pentru dezvoltarea unui vaccin. Totodată, presa străină spune că vaccinarea aceasta necesită două doze, la o distanță de o lună între ele.

Reacțiile adverse

Nu există efecte adverse grave, însă mai bine de jumătate dintre participanții la studiu au raportat reacții similare cu cele ale gripei la dozele de vaccin, reacții care nu sunt neobișnuite la alte vaccinuri: oboseală, durere de cap, frisoane, febră și durere la locul unde s-a făcut injecția.

La trei dintre participanți, care au primit doza cea mai mare, aceste reacții au fost mai severe. Unele dintre acele reacții sunt similare cu simptomele provocate de infecția cu coronavirus, însă sunt temporare.

„Un preț mic de plătit pentru protecția împotriva COVID-19”, a declarat dr. William Schaffner de la Vanderbilt University Medical Center, un expert în vaccinologie care nu a fost implicat în acest studiu.

El consideră aceste prime rezultate „un bun pas înainte” și este optimist că testarea finală ar putea să ofere răspunsuri în privința siguranței și eficacității vaccinului împotriva COVID-19 până la începutul anului viitor.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe