Newsflash
Internaționale

Vaccinarea antigripală, concomitent cu cea anti-COVID

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - sept. 16 2022
Vaccinarea antigripală, concomitent cu cea anti-COVID

Specialiștii în sănătate publică din SUA sfătuiesc populaţia ca în acest sezon să se vaccineze antigripal, dar în același timp să primească și boosterul pentru COVID-19, dacă îndeplinesc condiţiile de eligibilitate.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite (CDC) recomandă administrarea boosterelor actualizate pentru COVID-19. Boosterul actualizat de la Pfizer-BioNTech este indicat persoanelor de peste 12 ani, iar cel de la Moderna – celor de peste 18 ani. În același timp, se recomandă vaccinarea sezonieră antigripală.

Potrivit specialiștilor, epidemia de gripă de anul acesta ar putea fi una dură, în special pentru America de Nord, ţinând cont că în populaţiile care au trecut deja prin gripa sezonieră – Australia și Noua Zeelandă – s-au înregistrat mai multe cazuri decât media obișnuită. Astfel că SUA ar putea înregistra mai multe cazuri de gripă, concomitent cu o creștere a numărului de cazurilor de COVID-19.

Unii oficiali americani consideră că administrarea boosterelor actualizate pentru COVID-19 ar putea fi recomandată anual, în mod similar vaccinurilor antigripale. Pentru majoritatea americanilor, un singur booster anual ar putea oferi un grad crescut de protecţie împotriva formelor severe de boală. Cei aflaţi la risc crescut – vârstnici, persoane imunocompromise – ar putea necesita administrarea a mai mult de o doză pe an.

Simultan sau la distanţă

Specialiștii iau în calcul organizarea clinicilor pentru o administrare simultană a celor două vaccinuri – antigripal și boosterul anti-COVID –, pentru mai mult confort și accesibilitate. Totuși, unele persoane pot considera că este prea devreme să se vaccineze antigripal.

Boosterul anti-COVID actualizat este recomandat pentru administrare la minimum două luni după schema iniţială de vaccinare sau după cel mai recent booster, ori după minimum trei luni de la recuperarea după infecţia cu SARS-CoV-2. Referitor la copiii sub 12 ani, care nu sunt eligibili pentru boosterele actualizate anti-COVID, specialiștii explică faptul că părinţii ar trebui să se concentreze pe vaccinarea celor eligibili cu un booster din prima serie, aprobat pentru grupa lor de vârstă, pentru a-i proteja împotriva formelor severe de boală care ar putea surveni.

Pentru vaccinul gripal, recomandările sunt aceleași din sezonul trecut. Pentru majoritatea persoanelor este nevoie de o singură doză pe sezon, iar lunile septembrie și octombrie sunt în general perioade foarte bune pentru vaccinare, explică reprezentanţii CDC. În plus, pentru cei vârstnici și fragili, ar fi ideală vaccinarea în octombrie sau poate și în primele două săptămâni din noiembrie, pentru a rămâne protejaţi și în februarie-martie, perioada de vârf a sezonului gripal în SUA. Toţi cei de peste 6 luni ar trebui să primească vaccinul gripal.

Vaccinul împotriva COVID-19 nu protejează și împotriva gripei, subliniază încă o dată specialiștii. Departamentul American pentru Sănătate va lansa o campanie media care să stimuleze vaccinarea împotriva COVID-19 cu focus pe cei de peste 50 de ani, dar și pentru cei care se află în categoriile de risc.

 


Notă autor:

https://edition.cnn.com/2022/09/12/health/covid-booster-flu-shot-timing-explained-wellness/index.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe