Newsflash
Internaționale

Vaccinarea copiilor împotriva COVID-19

de Dr. Alina SIMACHE - nov. 5 2021
Vaccinarea copiilor împotriva COVID-19

Odată cu aprobarea vaccinului împotriva COVID-19 la copiii cu vârsta între 5 și 11 ani, CDC recomandă vaccinarea de urgenţă a acestora, în ciuda scăderii numărului de infecţii.

vaccinare copiiRecent, 17 din cei 18 membri ai comisiei VRBPAC (Vaccines and Related Biological Products Advisory Committee) din cadrul FDA (Food and Drug Administration) au votat pentru aprobarea vaccinului împotriva COVID-19 la copiii cu vârsta între 5 și 11 ani.

Unii dintre membrii comisiei susţin însă că a fost o decizie dificilă în contextul scăderii numărului de cazuri de COVID și al spitalizărilor. Deși formele severe sunt rare la copii, comparativ cu adulţii, unii copii dezvoltă complicaţii grave, ajungând chiar la deces.

În cazul copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani, se recomandă administrarea unei doze de 10 micrograme (comparativ cu doza de 30 de micrograme administrată începând cu vârsta de 12 ani) și a celei de-a doua doze la aproximativ 3 săptămâni de la prima.

Reducerea dozei ar putea scădea riscul de efecte adverse rare, precum miocardita, asociată atât vaccinurilor Pfizer, cât și Moderna, în special la bărbaţii tineri. În plus, experţii FDA susţin că beneficiile potenţiale depășesc riscurile vaccinării copiilor.

„Nu vrem să moară copiii din cauza COVID, chiar dacă sunt mult mai puţini copii afectaţi decât adulţi, și nici nu vrem ca aceștia să fie internaţi în secţiile de terapie intensivă”, subliniază dr. Amanda Cohn, expert în vaccinuri pediatrice în cadrul CDC (Centers for Disease Control and Prevention).

„Este urgent deoarece se remarcă boala la copii, s-au înregistrat decese la copii, dar și forme prelungite de COVID-19. (…) Cu siguranţă am mai fost martorii scăderii numărului de cazuri anterior, iar prevenţia creșterilor ulterioare poate fi realizată prin vaccinarea din ce în ce a mai multor persoane”, a declarat dr. Rochelle Walensky, director al CDC.

Pfizer-BioNTech, aprobat în SUA

Vaccinul Pfizer a primit recent aprobarea FDA pentru grupa de vârstă 5-11 ani, urmând a fi disponibil în SUA chiar la începutul lunii noiembrie. În cadrul unui studiu clinic ce a inclus copiii din această grupă de vârstă, preparatul Pfizer a prezentat eficacitate de 90,7%.

În cazul copiilor cu vârsta între 12-15 ani, vaccinul Pfizer-BioNTech este disponibil încă din luna mai, iar pentru cei de 16 ani și peste, a putut fi utilizat încă din luna decembrie a anului precedent.

Vaccinul Moderna, disponibil înainte de Crăciun

Preparatul împotriva COVID-19 dezvoltat de Moderna ar putea fi utilizat la copiii cu vârsta între 12 și 17 ani în SUA în următoarele săptămâni, după cum a declarat Stephane Bancel, CEO-ul Moderna, în cadrul unui interviu acordat agenţiei Reuters.

În plus, reprezentanţii companiei au precizat că vor solicita „foarte curând” și aprobarea vaccinului pentru copiii cu vârsta între 6 și 11 ani. „Este posibil ca până de Crăciun, copiii cu vârsta între 6 și 11 ani să aibă acces la vaccinul Moderna”, susţine Stephane Bancel.

Mai mult, Moderna va publica primele rezultate ale propriilor studii ce au inclus copii cu vârsta între 6 luni și 6 ani până la finalul acestui an sau la începutul anului următor.

Situația la nivel internațional

Uniunea Europeană și ţările non-UE

În luna octombrie, EMA (European Medicines Agency) a anunţat iniţierea evaluării vaccinului Pfizer-BioNTech împotriva COVID-19 la copiii cu vârsta între 5 și 11 ani. În privinţa copiilor cu vârsta între 12 și 17 ani, vaccinarea a fost deja aprobată în Danemarca, Franţa, Germania, Austria, Italia, Spania, Irlanda, Finlanda, Polonia și România, urmând a fi introdusă și în Estonia, Lituania, Suedia, Grecia.

Experţii din Marea Britanie au recomandat recent administrarea vaccinului la copiii cu vârsta între 12 și 15 ani, alături de cei din Norvegia și San
Marino. Elveţia a aprobat încă din luna iunie vaccinarea copiilor cu vârsta între 12 și 15 ani cu vaccinul Pfizer-BioNTech, iar Moderna a fost aprobat în luna august.

Orientul Mijlociu și Asia-Pacific

Israel a aprobat vaccinarea împotriva COVID-19 a copiilor începând cu vârsta de 12 ani, în timp ce Emiratele Arabe Unite și Bahrain au aprobat administrarea preparatului chinezesc Sinopharm începând cu vârsta de 3 ani.

Vaccinul chinezesc Sinovac a fost aprobat în Indonezia pentru copiii cu vârsta între 12 și 17 ani, iar în China aprobarea a fost extinsă până la vârsta de 3 ani încă din luna iunie. În India este așteptată aprobarea administrării vaccinului Bharat Biotech pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani.

foto 1

Noua Zeelandă a aprobat vaccinarea copiilor cu preparatul Pfizer-
BioNTech începând cu vârsta de 12 ani, iar Australia va extinde campania de vaccinare pentru a include aproximativ un milion de copii cu vârsta între 12 și 15 ani. De asemenea, vaccinarea copiilor începând cu vârsta de 12 ani a fost aprobată în Hong Kong, Singapore, Japonia și Filipine.

America și Africa

În Brazilia, vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Pfizer-BioNTech este aprobat încă din luna iunie pentru copiii cu vârsta între 12 și 17 ani, iar în Mexic va fi utilizat pentru copiii cu risc crescut. Chile a aprobat în septembrie utilizarea vaccinului Sinovac la copii, începând cu vârsta de 6 ani.

Canada a început vaccinarea copiilor între 12 și 15 ani încă din luna mai, iar în octombrie a fost solicitată autorizarea administrării vaccinului Pfizer-BioNTech și la grupa de vârstă 5-11 ani.

În Cuba, vaccinarea împotriva COVID-19 a fost introdusă începând cu vârsta de 2 ani, iar în El Salvador, începând cu luna septembrie, a fost autorizată vaccinarea copiilor între 6 și 11 ani. Africa de Sud va începe vaccinarea copiilor cu vârsta între 12 și 17 ani în următoarea săptămână, utilizând preparatul Pfizer-BioNTech.

Citiți și: Copiii de peste 5 ani vor putea fi vaccinați anti-COVID


Notă autor:

Bibliografie
1. News briefing, White House COVID-19 Response Team, Oct. 27, 2021.
2. CDC: „Trends in COVID-19 Cases, Emergency Department Visits, and Hospital Admissions Among Children and Adolescents Aged 0-17 Years – United States, August 2020–August 2021”, „Hospitalizations Associated with COVID-19 Among Children and Adolescents – COVID-NET, 14 States, March 1, 2020-August 14, 2021”
3. https://www.webmd.com/vaccines/covid-19-vaccine/news/20211027/cdc-urgency-remains-to-vaccinate-children
4. https://www.webmd.com/vaccines/covid-19-vaccine/news/20211026/fda-panel-votes-approve-pfizer-vaccine-children
5. https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/exclusive-moderna-covid-19-shot-could-start-being-used-children-teens-within-2021-10-27/
6. https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/us-fda-advisers-back-pfizerbiontech-covid-19-vaccine-children-2021-10-26/
7. https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/countries-vaccinating-children-against-covid-19-2021-06-29/
8. https://www.reuters.com/world/us/us-fda-expected-authorize-first-covid-19-vaccine-young-children-friday-nyt-2021-10-29/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe