Newsflash
Internaționale

Vaccinul anti-COVID, recomandat și gravidelor?

de Dr. Alina SIMACHE - dec. 24 2020
Vaccinul anti-COVID, recomandat și gravidelor?

Deși datele privind siguranţa administrării vaccinului împotriva COVID-19 la gravide și la femeile care alăptează sunt încă limitate, persoanele doritoare nu ar trebui să fie excluse din campaniile de vaccinare.

Conform CDC, Colegiului American al Obstetricienilor și Ginecologilor (ACOG) și reprezentanţilor Societăţii de medicină materno-fetală, este recomandată administrarea vaccinului împotriva COVID-19 la gravide, fiind utilă analiza individuală a balanţei dintre riscuri și beneficii. Dacă femeile însărcinate fac parte dintr-un grup căruia îi este recomandată administrarea vaccinului (de exemplu, personalul sanitar), acestea ar putea alege vaccinarea. Experţii CDC spun că este puţin probabil ca vaccinurile de tip mARN să prezinte riscuri pentru gravide și consideră că acestea nu sunt riscante nici pentru sugarii alimentaţi natural. În privinţa efectelor asupra fertilităţii, femeile nu ar trebui să evite sarcina după administrarea vaccinului Pfizer-BioNTech. Totuși, femeile însărcinate au fost excluse din studiile clinice.

Reacţiile adverse, similare populaţiei generale

        Având în vedere mecanismul vaccinului bazat pe mARN, reprezentanţii ACOG se așteaptă ca profilul de siguranţă și eficacitatea vaccinului în cazul gravidelor să fie similare cu cele observate la femeile care nu sunt însărcinate: „Nu există date de siguranţă specifice utilizării vaccinului de tip mARN la femeile însărcinate sau la cele care alăptează, iar riscurile potenţiale pentru gravide și pentru făt sunt necunoscute”.

        Printre principalele reacţii adverse raportate după vaccinare în cadrul studiilor clinice se numără simptome moderate similare gripei, reacţii locale, fatigabilitate, frisoane, mialgii, artralgii, febră și cefalee, majoritatea dispărând în decurs de câteva zile.

 


Notă autor:

Bibliografie

1.https://www.acog.org/clinical/clinicalguidance/practiceadvisory/articles/2020/12/vaccinating-pregnant-and-lactating-patients-against-covid-19

2.https://www.cdc.gov/vaccines/covid19/infobyproduct/clinicalconsiderations.html

3. https://www.smfm.org/covidclinical

4.Pregnant Women Should Be Offered COVID-19 Vaccine, Experts Agree-Medscape-Dec17, 2020.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe