Newsflash
Internaționale

Vaccinul contra variolei e 85% eficient în cazurile de monkeypox

de L. Budin - mai 20 2022
Vaccinul contra variolei e 85% eficient în cazurile de monkeypox

Noile cazuri de monkeypox (variola maimuței) au determinat autorităţile britanice să pună la dispoziţia lucrătorilor sanitari și a persoanelor expuse un vaccin care și-a dovedit în trecut eficiența.

Noi cazuri de variola maimuței au fost confirmate în Europa, informează Reuters și Agerpres.

vaccinare-variola

Iniţial identificată la maimuţe, această boală virală se răspândeşte prin contact direct şi se manifestă cu precădere în Africa Centrală şi de Vest. Valul recent de cazuri identificate în afara acestui continent a stârnit îngrijorare.

Infecția virală e provocată de două tulpini principale: tulpina Congo, care este mai severă - cu o mortalitate de până la 10% - , şi tulpina din Africa de Vest, cu o rată a mortalităţii de circa 1%.

Nu există un vaccin specific pentru variola maimuţei, însă un vaccin anti-variolă, care și-a dovedit eficiența în trecut, oferă o oarecare protecţie, a declarat un purtător de cuvânt al Agenţiei britanice pentru siguranţă sanitară (UKHSA).

Datele arată că vaccinurile care au fost utilizate pentru a eradica variola au o eficienţă de până la 85% împotriva variolei maimuţei, arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

„Vaccinul a fost oferit celor care l-au solicitat”, a adăugat purtătorul de cuvânt al UKHSA, fără a dezvălui detalii despre numărul de persoane vaccinate până în prezent.

Producătorul de medicamente Bavarian Nordic cu sediul în Copenhaga a declarat că a încheiat un contract cu o ţară europeană, căreia îi va furniza vaccinul său Imvanex, ca răspuns la focarul de variola maimuţei.

Primul caz din Europa a fost confirmat la data de 7 mai la o persoană care revenise în Anglia din Nigeria, unde variola maimuţei este endemică.

Variola maimuţei: zeci de cazuri suspecte sau confirmate în Europa și SUA

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe