Newsflash
Internaționale

Vaccinul de la Janssen, cel mai puţin eficient cu trecerea timpului

de Dorina Novac - nov. 8 2021
Vaccinul de la Janssen, cel mai puţin eficient cu trecerea timpului

Eficienţa vaccinurilor anti-COVID de la Pfizer, Moderna şi Janssen scade cu trecerea timpului. Un studiu arată că protecţia celor trei seruri împotriva infecţiei a scăzut în medie de la 87,9% la 48,1 %, între februarie şi octombrie 2021.

Cea mai mare pierdere a eficienţei a fost pentru vaccinul de la Janssen (Johnson & Johnson), a cărui protecţie împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2 a scăzut, de la 86,4 % în martie, la 13,1 %, în septembrie anul acesta, arată detele cercetării, realizate pe un eşantion de 780.000 de persoane din SUA, scrie Agerpres.

Janssen

Vaccinul cel mai rezistent în timp a fost cel de la Moderna cu o scădere de la 89,2% la 58 %, în timp ce serul de la Pfizer-BioNTech a scăzut de la 86,9% la 43,3%, între februarie şi 1 octombrie anul acesta.

Potrivit autorilor, studiul este primul care compară rata de protecţie în scădere a vaccinurilor disponibile pentru majoritatea americanilor şi care informează despre rata de mortalitate după infecţie.

Perioada de analiză coincide cu apariţia şi prevalenţa variantei Delta în SUA şi arată că, în pofida vârstei şi a eligibilităţii tipului de vaccin, Delta a fost determinantă în această perioadă de infectare, potrivit experţilor.

De asemenea, experţii notează că, indiferent de serul ales, vaccinarea a protejat împotriva decesului celor inoculaţi.

Studiul a arătat că riscul de deces din cauza COVID-19 a fost cel mai mare la persoanele nevaccinate, indiferent de vârstă şi de comorbidităţi.

„În funcţie de vârstă, pentru cei sub 65 de ani, vaccinurile au avut o eficacitate medie de 81,7% împotriva decesului: Pfizer 84,3%, Moderna 81,5% şi Janssen 73%, pe baza datelor din iulie până în octombrie. În rândul persoanelor cu vârsta de 65 de ani şi peste, eficacitatea generală împotriva decesului a fost de 71,6%. Moderna 75,5%, Pfizer 70,1% şi Janssen 52,2%”, transmite sursa citată.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe