Newsflash
Internaționale

Vaccinul gripal sub formă de tabletă, la fel de eficient precum cel injectabil

de Florentina Ionescu - ian. 27 2020
Vaccinul gripal sub formă de tabletă, la fel de eficient precum cel injectabil

Rezultatele unui trial clinic de fază 2 au fost publicate luna aceasta, demonstrând eficacitatea impresionantă a unei forme cu administrare orală a vaccinului gripal.

Trialul clinic a comparat tableta acestui vaccin cu cel mai frecvent folosit vaccin gripal, iar oamenii de știință au descoperit că pilula este la fel de eficientă și de sigură pe cât este vaccinul sub formă injectabilă, scriu cei de la newatlas.com

vaccin medicamente tablete pilule cale orala

Majoritatea vaccinurilor din prezent sunt formule care se administrează pe cale injectabilă. Specialiștii spun că vaccinurile sub formă de tabletă ar fi mai ieftin de produs și mult mai ușor de administrat, însă metodele de administrare orală au fost, până acum, dificil de dezvoltat. De câțiva ani, însă, o companie de biotehnologie lucrează la o formă orală de vaccinare. Cele mai recente rezultate vin dintr-un trial de fază 2, care a demonstrat eficacitatea unui vaccin gripal cu administrare orală. 

Studiul randomizat și controlat a recrutat 179 de adulți sănătoși. Toți subiecții au primit fie o doză din vaccinul oral experimental, fie o injecție cu cel mai frecvent utilizat vaccin gripal, fie o substanță placebo. După aproape 90 de zile, toți subiecții din acest trial au fost supuși unui virus gripal, administrat intranazal.

Pe lângă faptul că nu are efecte adverse notabile, vaccinul gripal oral s-a dovedit a fi ceva mai eficient decât vaccinul injectabil cel mai des folosit pe piață. Cohorta de persoane care au avut parte de vaccinul gripal oral, în comparație cu grupul cu placebo, a demonstrat o reducere cu 39% a semnelor clinice de boală și o reducere cu 47% în ceea ce privește rata infecției.

Aceste rezultate, potrivit sursei citate, au fost ceva mai bune decât cohorta de oameni la care s-a administrat vaccinul injectabil, demonstrând doar o reducere de 27% în ceea ce privește boala clinică și o reducere cu 43% în privința ratei infecției.


Notă autor:

Sursa foto: Adam Nieścioruk pe site-ul Unsplash

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe