Newsflash
Internaționale

Studiu: Vaccinul Pfizer nu crește riscul unor probleme cardiovasculare

de Dorina Novac - iul. 20 2021
Studiu: Vaccinul Pfizer nu crește riscul unor probleme cardiovasculare

Vaccinul anti-COVID de la Pfizer-BioNTech nu crește riscul apariției unor probleme cardiovasculare grave la persoanele de peste 75 de ani, potrivit unui studiu francez publicat luni, 19 iulie 2021.

Rezultatele acestui studiu sugerează că vaccinarea cu Pfizer-BioNTech nu pare să fie asociată cu un risc crescut de evenimente cardiovasculare grave la persoanele cu vârsta de 75 de ani și peste, nici după prima și nici după a doua doză, este concluzia la care au ajuns autorii cercetării, potrivit Ouest France.

vaccin pfizer

Cercetarea a fost realizată în cadrul grupului de interes științific Epi-Phare, care reunește Agenția pentru medicamente (ANSM) și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAM) din Franța.

Oamenii de știință au luat în considerare toate cazurile spitalizate raportate în Franța pentru atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și embolii pulmonare, în perioada decembrie 2020- martie 2021, la persoanele cu vârsta de peste 75 de ani, vaccinate și nevaccinate (aproape 30.000 de persoane).

Aceștia au comparat apariția problemelor cardiovasculare în momente diferite: perioadele de 14 zile după prima și a doua doză de vaccin au fost considerate perioade de risc, iar toate celelalte ca perioade de control.

„În general, frecvența apariției cazurilor de spitalizare pentru un infarct miocardic, accident vascular cerebral ischemic, accident vascular cerebral hemoragic sau embolie pulmonară la persoanele cu vârsta de 75 de ani și peste nu a fost semnificativă între aceste perioade diferite”, potrivit studiului.

Potrivit sursei citate, cercetătorii Epi-Phare intenționează să actualizeze aceste date: „Odată ce informațiile sunt disponibile, vor fi realizate analize pentru a măsura aceste riscuri, în special la persoanele cu antecedente de evenimente cardiovasculare, la persoanele mai tinere, precum și la alte vaccinuri anti-COVID.

În Franța, campania de vaccinare a început la sfârșitul lunii decembrie 2020 și a vizat inițial doar persoanele în vârstă (imunizate în principal cu vaccinul Pfizer-BioNTech).

În luna mai, într-un studiu anterior axat pe vaccinul Pfizer-BioNTech, grupul Epi-Phare a stabilit că vaccinarea a redus cu 87% riscul unor forme grave de COVID-19  la persoanele cu vârsta peste 75 de ani, încă din a șaptea zi după rapel.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe