Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Vaccinurile anti-COVID-19 ar putea fi scutite de TVA

Viața Medicală
Dorina Novac luni, 7 decembrie 2020, ora 16:58

Autoritățile europene vor adopta măsuri care vor permite statelor membre să scutească spitalele, medicii și persoanele fizice din UE de taxa pe valoarea adăugată când achiziționează vaccinuri anti-COVID-19 și kituri de testare.

Potrivit unui comunicat de presă, noile norme, adoptate în unanimitate de toate statele membre și bazate pe o propunere a Comisiei Europene din 28 octombrie, sunt menite să ofere un acces mai bun și mai ieftin la instrumentele necesare pentru prevenirea, depistarea și tratarea coronavirusului.

comisia europeana
Sursă imagine: Pixabay

„Acordul de astăzi va contribui la asigurarea faptului că vaccinurile împotriva coronavirusului pot fi achiziționate fără TVA în întreaga UE. Îi felicit pe toți cei implicați pentru adoptarea extrem de rapidă a noilor norme, care vor contribui la ieftinirea atât a vaccinurilor, cât și a kiturilor de testare”, a declarat comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni.

Măsurile vor permite țărilor UE să instituie o scutire temporară de TVA pentru vaccinurile și kiturile de testare vândute spitalelor, medicilor și persoanelor fizice, precum și pentru serviciile conexe.

„În prezent, statele membre pot aplica cote reduse de TVA pentru vânzările de vaccinuri, dar nu pot aplica o cotă zero, în timp ce kiturile de testare nu pot beneficia de cote reduse. În temeiul directivei modificate, statele membre vor putea aplica fie cote reduse, fie cote zero, atât pentru vaccinuri, cât și pentru kiturile de testare, dacă doresc acest lucru”, se arată în comunicat. 

Sursa citată precizează că în prezent, Comisia își intensifică eforturile de pregătire pentru introducerea de noi vaccinuri în UE, în special în urma recentelor anunțuri inovatoare ale actorilor din sectorul farmaceutic la nivel mondial.

Pentru a permite un răspuns imediat din partea statelor membre, normele se vor aplica din ziua următoare datei publicării lor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Acestea vor rămâne în vigoare până la sfârșitul anului 2022 sau până când se ajunge la un acord cu privire la propunerea Comisiei privind noile norme referitoare la cotele de TVA în cazul în care acordul survine mai devreme.

Etichete: vaccin anti-COVID-19 kituri de testare Comisia Europeana

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.