Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Vaccinurile anti-COVID reduc semnificativ riscul de sindrom inflamator la adolescenți

Viața Medicală
Florentina Ionescu marţi, 11 ianuarie 2022, ora 15:43

Un studiu publicat la sfârșitul anului trecut arată că vaccinurile împotriva COVID-19 reduc semnificativ riscul de sindrom inflamator multisistemic la adolescenți.

Vaccinarea cu vaccinuri pe bază de ARN mesager este asociată cu o incidență mai scăzută de sindrom pediatric inflamator multisistemic (SIM) – numit și MIS-C, de la „multisystem inflammatory syndrome in children”, potrivit unei cercetări publicate în mediul online în 20 decembrie 2021, în „Journal of the American Medical Association”. 

EMA evaluează cazurile de sindrom inflamator multisistemic, după vaccinarea anti-COVID 

vaccin covid protectie adolescenti
Fotografie creată de cottonbro, de la Pexels
 

Dr. Michael Levy, de la Spitalul Universitar Robert-Debré din Paris, și colegii săi au analizat datele de la toți pacienții pediatrici diagnosticați SIM (scris uneori și MIS-C) între 1 septembrie și 31 octombrie 2021, scrie medicalxpress.com.

Cercetătorii au raportat că, în total, 107 copii cu SIM au fost spitalizați în Franța și dintre ei, 31% au fost adolescenți eligibili pentru vaccinare. Adolescenții cu MIS-C sau sindrom pediatric inflamator multisistemic au avut o vârstă mediană de 13,7 ani, 81% erau băieți și 88% dintre ei au fost internați într-o unitate de terapie intensivă pediatrică. 

OMS: ghid actualizat pentru sindromul pediatric inflamator multisistemic asociat cu COVID-19 

Niciunul dintre adolescenții spitalizați nu fusese vaccinat cu schemă completă, deși 33 erau eligibili pentru vaccin. Șapte adolescenți au primit o doză, cu o perioadă medie între administrarea vaccinului și debutul SIM de 25 de zile. După prima doză de vaccin, riscul de SIM la adolescenți a fost semnificativ mai scăzut decât riscul observat în cazul adolescenților nevaccinați, arată sursa citată.

„Absența cazurilor de SIM în cazul copiilor vaccinați cu schemă completă a împiedicat calcularea ratei riscului pentru acest grup, dar sugerează că două doze de vaccin sunt garantate pentru o protecție eficientă”, au scris autorii în jurnalul medical menționat. 

Misterioasa afecţiune Kawasaki-like, posibil asociată COVID-19 

Etichete: studii vaccin covid copii vaccin covid vaccin covid adolescenti sindrom inflamator multisistemic tehnologia ARN mesager doza arn mesager vaccin arn mesager

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC