Newsflash
Internaționale

Vaccinurile anti-HPV scad cazurile de cancer cervical cu aproape 90%

de L. Budin - nov. 8 2021
Vaccinurile anti-HPV scad cazurile de cancer cervical cu aproape 90%

Un studiu britanic, publicat în revista The Lancet, a monitorizat efectele vaccinului anti-HPV, în perioada scursă din 2008 încoace, de la debutul acestui tip de imunizare în Regatul Unit.

Fetițele de atunci atunci sunt acum persoane adulte – iar cercetarea a arătat o reducere atât a leziunilor precanceroase cât și a cancerului cervical (87%). Procentele nu au fost însă atât de substanțiale în cazul adolescentelor care a fost vaccinate după ce au devenit active sexual.

vaccinare-hpv

Centrul de cercetare Cancer Research UK a calificat rezultatele drept „istorice”, pentru că demonstrează faptul că vaccinul salvează vieți, informează BBC.

Majoritatea cancerelor cervicale sunt cauzate de virusuri – și se speră ca vaccinarea să poată contribuie la eradicarea bolii.

În Marea Britanie, vaccinul anti-HPV este administat la fetele cu vârste între 11 și 13 ani – iar, din 2019, sunt vaccinați și băieții.

Impactul a fost uriaș”, a afirmat prof. Peter Sasieni, cercetător la King's College London.

Studiul estimează că programul de vaccinare HPV a prevenit circa 450 de cancere și 17.200 de precancere.

Prof. Sasieni spune că asta e doar „vârful icebergului”, fiindcă cifrele vor crește în timp. Însă cercetările trebuie să continue, fiindcă persistă încă semne de întrebare legate de durata protecției oferită de vaccin și de necesitatea de un rapel la vârsta de mijloc.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe