Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Vaccinurile cu ARN mesager ar putea ajuta în lupta împotriva cancerului

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 25 iunie 2021, ora 12:33

Grație atenției sporite care a fost acordată acestei tehnologii versatile și bazelor puse de cercetare, vaccinurile cu ARN mesager pentru alte boli – nu doar COVID-19 – au o șansă de a schimba viața pacienților.

„Întreaga platformă (de ARN mesager – n.red.) este foarte, foarte flexibilă. Vaccinurile ARNm pot fi folosite pentru multe lucruri”, spune Norbert Pardi, cercetător și profesor asistent în domeniul bolilor infecțioase, de la Perelman School of Medicine.

cercetare vaccin arn mesager cancer

Printre aceste lucruri se află și cancerul, doar una dintre ariile din afara sferei bolilor infecțioase pe care cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania le investighează.

Potrivit medicalxpress.com, vaccinurile cu ARN mesager pentru COVID-19 îi protejează pe oameni de virusul SARS-CoV-2, dar sunt profilactice. Însă un vaccin cu ARN mesager pentru cancer este o intervenție (un tratament) care se administrează pacienților, în speranța că sistemul lor imunitar se va activa într-un mod care ar putea ataca ulterior celulele canceroase.

Prin cercetările lor, profesorul Norbert Pardi și alții, printre care și Drew Weissman, profesor de boli infecțioase de la Perelman School of Medicine, și Katalin Karikó, profesor asociat adjunct de la Universitatea din Pennsylvania, au descoperit că vaccinurile care utilizează ARNm nu doar că dau un imbold sau stârnesc răspunsuri puternice ale anticorpilor pentru a alunga „invadatorii”, așa cum este COVID-19, dar în același timp stârnesc răspunsuri puternice ale celulelor T citotoxice.

Acest lucru, potrivit sursei citate, este important deoarece aceste celule T pot distruge celulele canceroase. Ele trebuie doar să fie alterate sau motivate pentru a face acest lucru.

„Un vaccin împotriva cancerului care să aibă un succes terapeutic ar trebui să inducă răspunsuri puternice ale celulelor T, în special ale celulelor T cu CD8+, care au propria lor capacitate de a ucide celulele maligne”, a explicat profesorul Pardi, care în prezent conduce studii de acest gen pentru a înțelege mai bine vaccinurile cu ARNm pentru a trata cancerele, pe lângă alte boli.

„Vaccinurile terapeutice împotriva cancerului ar putea să fie administrate pacienților oncologici în speranța că acele celule T citotoxice induse de vaccinare ar putea să elimine celulele tumorale”, a mai spus Norbert Pardi.

Un exemplu în acest sens este un vaccin cu ARN mesager care țintește proteinele numie neoantigene de pe o tumoare, pentru a lupta împotriva cancerului. Un neoantigen este o nouă proteină care se formează pe celulele canceroase atunci când au loc anumite mutații în ADN-ul tumorii respective. Profesorul Norbert Pardi este de părere că neoantigenele reprezintă un grup promițător de antigene în cazul cancerului, care merită explorate.

Sursa foto: www.rawpixel.com

Etichete: vaccinurile ARNm vaccinuri arnm vaccin arn mesager ARNm mARN tehnica ARN vaccin arnm

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.