Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Varianta BA.2, forme mai grave de boală decât BA.1

Viața Medicală
Dr. Roxana Dumitriu-Stan vineri, 25 februarie 2022

Varianta BA.2 se răspândește mai rapid faţă de prima subvariantă a Omicron și poate determina forme de boală mai severe, similare celor cauzate de varianta Delta, arată studii realizate în Japonia. 

La fel ca BA.1, varianta BA.2 poate să eludeze protecţia creată prin vaccinare, însă administrarea boosterului restaurează această apărare, scăzând cu 74% probabilitatea de îmbolnăvire după contractarea virusului. Noua variantă poate fi rezistentă și la tratamente precum sotrovimab, un anticorp monoclonal care se utilizează în prezent împotriva variantei Omicron.

        Centrele pentru Monitorizarea și Prevenirea Bolilor din SUA monitorizează varianta BA.2, a declarat dr. Rochelle Walensky, directoarea CDC, iar până în acest moment nu deţin suficiente dovezi care să arate cu certitudine că BA.2 este mai agresivă decât BA.1.

        Varianta BA.2 prezintă multiple mutaţii comparativ cu prima variantă a virusului SARS-CoV-2. Keri Sato, cercetător la Universitatea din Tokio, care a coordonat studiul, subliniază că BA.2 nici nu ar trebui să fie considerată Omicron și că ar necesita o monitorizare atentă. În plus, laboratoarele trebuie să facă un pas suplimentar pentru a detecta BA.2, astfel că devine o prioritate găsirea unei metode specifice pentru identificarea acesteia.

        Studiul din Japonia a demonstrat faptul că BA.2 se poate replica mai rapid decât BA.1 și poate provoca o mai puternică adeziune celulară. Astfel, virusul poate crea aglomerări de celule denumite sinciţii, care generează mai multe copii virale. Și varianta Delta avea această capacitate, fiind responsabilă de afectarea pulmonară. În studiile efectuate pe hamsteri, cei infectaţi cu varianta BA.2 au prezentat o formă mai severă de boală și o afectare pulmonară mai severă faţă de cei cu BA.1.

 

 

 

https://edition.cnn.com/2022/02/17/health/ba-2-covid-severity/index.html

Etichete: BA.2 omicron contagiozitate pericole BA.2 riscuri BA.2

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC