Newsflash
Internaționale

Varianta de SARS-CoV-2 din Marea Britanie ar putea fi „mai mortală”

de Florentina Ionescu - ian. 25 2021
Varianta de SARS-CoV-2 din Marea Britanie ar putea fi „mai mortală”

Din primele dovezi se sugerează că varianta de coronavirus SARS-CoV-2 care a apărut în Marea Britanie ar putea fi mai mortală, a declarat primul ministru Boris Johnson.

Cu toate acestea, rămâne un grad mare de incertitudine în jurul cifrelor legate de noua variantă, iar experții încă se așteaptă ca vaccinurile împotriva COVID-19 să funcționeze, scriu cei de la bbc.com.

varianta sars cov 2 marea britanie mai mortala

Datele provin de la mai mulți matematicieni care au comparat ratele de deces de la persoanele infectate fie cu noua variantă a virusului, fie cu vechile versiuni ale coronavirusului. Publicația citată scrie că noua variantă care este mult mai infecțioasă s-a răspândit deja la scară largă pe teritoriul Marii Britanii.

Boris Johnson a declarat în cadrul unui briefing recent că

„Pe lângă faptul că se răspândește mult mai rapid, se pare acum că există unele dovezi ce indică faptul că noua variantă – acea variantă care a fost prima dată identificată în Londra și în sud-est – ar putea fi asociată cu un grad mai ridicat de mortalitate. În esență, impactul pe care îl are această nouă variantă înseamnă că NHS se află sub o presiune uriașă”.

Mai multe instituții și universități au încercat să evalueze cât de mortală este noua variantă a coronavirusului. Dovezile lor au fost evaluate de oamenii de știință de la New and Emerging Respiratory Virus Threats Advisory Group (Nervtag). Grupul a concluzionat că există o „posibilitate realistică” ca virusul să devină mai mortal, dar încă nu se știe sigur acest lucru.

Sir Patrick Vallance, consilier în cadrul guvernului britanic (chief scientific adviser) a declarat că există „un grad mare de incertitudine în jurul acestor cifre”, dar din primele dovezi se sugerează că varianta de SARS-CoV-2 ar putea fi cu aproape 30% mai mortală, mai scrie BBC.

De exemplu, Sir Patrick Vallance a declarat că dacă 1000 de bărbați cu vârste de peste 60 de ani au fost infectați cu vechea variantă a coronavirusului, ar fi de așteptat ca aproape 10 dintre ei să moară – dar acest număr crește până la 13 odată cu apariția noii variante de virus.

Vă reamintim că 1.348 de decese în decurs de 28 de zile de teste pozitive la coronavirus au fost raportate în Marea Britanie sâmbătă, pe lângă cele 33.552 de noi infectări cu SARS-CoV-2, potrivit datelor guvernului britanic.


Notă autor:

Credit foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe