Newsflash
Internaționale

Varianta sud-africană a coronavirusului. Ce se știe până acum

de Florentina Ionescu - ian. 5 2021
Varianta sud-africană a coronavirusului. Ce se știe până acum

O nouă variantă a coronavirusului SARS-CoV-2 care circulă în Africa de Sud este în prezent observată și în alte țări, inclusiv în Marea Britanie.

Potrivit BBC, experții studiază această nouă variantă, numită sud-africană, pentru a înțelege ce fel de riscuri are. Ce se cunoaște până acum despre noua variantă? Pe măsură ce virusul SARS-CoV-2 produce noi copii pentru a se răspândi și pentru a se înmulți, apar mici modificări genetice. Cele mai multe dintre aceste modificări sunt neimportante, dar câteva dintre ele pot face virusul mult mai infecțios sau mai amenințător pentru gazde, adică pentru oameni.

varianta sud-africana sars-cov-2

Acum există multe mii de variante diferite ale virusului SARS-CoV-2 care circulă, însă experții își concentrează eforturile pe un număr mic al acestora. Una dintre ele este varianta sud-africană, numită  501.V2.

Varianta sud-africană prezintă o mutație numită E484K. Aceasta este diferită de cea a unei variante recent descoperite, pe care oamenii de știință o studiază în Marea Britanie. Atât varianta nouă sud-africană, cât și varianta din Marea Britanie par să fie mult mai contagioase, ceea ce reprezintă o problemă.

Potrivit CBS News, noua variantă a coronavirusului identificată în Africa de Sud prezintă riscuri mai mari decât tulpina descoperită recent în Anglia, după cum a avertizat un oficial englez din domeniul Sănătății. Îngrijorarea acestuia nu este întâmplătoare, întrucât oamenii de știință au avertizat că noua tulpină ar putea fi rezistentă la vaccinurile anti-COVID aprobate sau care așteaptă să fie aprobate în SUA și Europa.

„Sunt extrem de îngrijorat cu privire la varianta sud-africană. Aceasta este o problemă foarte, foarte importantă. Este o problemă chiar mai mare decât varianta nouă descoperită în UK”, a declarat Matt Hancock, secretar în domeniul Sănătății, pentru BBC Radio.

Un mare semn de întrebare

Profesorul John Bell, imunolog de la Universitatea Oxford, cel care a ajutat la crearea prestigiosului vaccin anti-COVID (rezultat al parteneriatului dintre Universitatea Oxford și AstraZeneca), a declarat că este „un mare semn de întrebare” dacă versiunile actuale de vaccinuri anti-COVID ar funcționa în cazul variantei de virus descoperite în comunitățile din Africa de Sud.

El a mai declarat că este „puțin probabil” ca mutația să facă vaccinurile ineficiente, dar că acestea ar putea avea nevoie de un reglaj fin și de modificări pentru a oferi o protecție mult mai mare împotriva tulpinii.

Profesorul Shabir Madhi, cercetătorul principal implicat în studiile clinice ale vaccinului Oxford-AstraZeneca ce se desfășoară în Africa de Sud, a declarat pentru CBS News că peste 13 variante ale coronavirusului au fost identificate în țară de la începutul pandemiei. El a mai spus că varianta nouă, 501.V2, care s-a răspândit rapid în orașele de pe coasta Africii de Sud, este cea mai îngrijorătoare mutație a virusului de până acum.

„Nu se știe clar că vaccinul nu va funcționa în cazul acestei variante, dar este o idee luată în considerare faptul că vaccinul ar putea să nu aibă eficacitate deplină”, a declarat Shabir Madhi, citat de CBS News.

Pe de altă parte, dr. Simon Clarke, expert în microbiologie celulară la Universitatea din Reading, a explicat pentru BBC că:

„Varianta sud-africană are un număr de mutații adiționale, inclusiv modificări apărute la unele dintre proteinele spike ale virusului, care reprezintă motiv de îngrijorare”.

Proteina spike este ceea ce folosește coronavirusul pentru a pătrunde în celulele umane. Totodată, aceste proteine spike reprezintă partea în jurul căreia sunt create vaccinurile, de aceea experții sunt îngrijorați cu privire la aceste mutații.

„Aceste mutații cauzează o alterare mai extensivă a proteine spike decât modificările observate în varianta din Kent (Marea Britanie – n.red.) și ar putea face virusul mai puțin susceptibil la răspunsul imun declanșat de vaccinuri”, a declarat dr. Clarke, citat de BBC.

Cât de mult s-a răspândit?

Varianta sud-africană a coronavirusului SARS-CoV-2 este deja cea dominantă în provinciile Western Cape și Eastern Cape ale Africii de Sud. Alte țări, printre care Austria, Norvegia și Japonia au descoperit și ele cazuri infectate cu această variantă. În UK au fost depistate două persoane cu varianta sud-africană, ambele fiind contacte ale unor oameni care au călătorit în Africa de Sud.


Notă autor:

Sursa foto: rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe