Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Vegetarienele prezintă un risc cu 33% mai mare de a suferi o fractură de șold

Viața Medicală
L. Budin joi, 18 august 2022, ora 13:08

Cercetătorii britanici nu recomandă abandonarea dietei vegetariene, dar subliniază importanța unei alimentații echilibrate.

Femeile care au adoptat o dietă vegetariană ar prezenta un risc sporit de a-și fractura șoldul, pe parcursul vieții, conform unui nou studiu. Cauza este un indice de masă corporală mai scăzut și carența anumitor substanțe nutritive, responsabile de sănătatea musculo-scheletală.

Studiul britanic a fost publicat în această lună în revista BMC Medicine.

vegan-femeie

Cercetătorii de la Universitatea din Leeds au analizat datele privind starea de sănătate și alimentația a 26.318 femei, cu vârste între 35 și 69 de ani, din care 28% erau vegetariene.

În rândul persoanelor monitorizate s-au constatat 822 de fracturi de șold care au avut loc pe parcursul a 20 de ani – adică, la peste 3% din eșantion, informează Top Santé.

Cauzele riscului mai ridicat de fractură nu sunt întru totul clare, dar cercetătorii estimează că anumite persoane care urmează o dietă vegetariană nu primesc suficiente substanțe nutritive necesare sănătății oaselor și mușchilor, precum proteine sau calciu.

Conform dr. James Webster, autor principal al studiului, dietele vegetariene pot să varieze semnificativ de la o persoană la alta.

Cercetătorul nu recomandă abandonarea alimentației vegetariene, ci compensarea substanțelor nutritive din carne cu altele similare.

Dacă dieta vegetariană poate reduce riscul de diabet, de obezitate, de boli cardiace sau de anumite tipuri de cancer, studiul subliniază importanța unei alimentații echilibrate.

Probabil că vegetarienii, dintr-un motiv sau altul, și potențial din cauza unui aport slab în substanțe nutritive importante, au oasele și masa mulsculară mai slabe”, a adăugat dr. Webster.

Indicele mediu de masă corporală la vegetarieni era ușor mai scăzut ca la consumatorii obișnuiți, la fel și aportul de vitamina D, doi factori de risc potențiali ai fracturii de șold.

Un câine a fost contaminat cu variola maimuței, OMS cere „vigilență”

Etichete: studiu britanic femei vegetariene risc sporit fractura de sold

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC