Newsflash
Internaționale

Verdictul EMA: vaccinul anti-COVID de la AstraZeneca este sigur și eficient

de Florentina Ionescu - mar. 19 2021
Verdictul EMA: vaccinul anti-COVID de la AstraZeneca este sigur și eficient

Agenția Europeană pentru Medicamente a oferit o nouă concluzie privind folosirea în Uniunea Europeană a vaccinului anti-COVID dezvoltat de compania AstraZeneca împreună cu Universitatea Oxford.

Astfel, Agenția de Reglementare pentru Medicamente și Produse de Îngrijire a Sănătății (MHRA) și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) au reafirmat că beneficiile vaccinului împotriva COVID-19 de la AstraZeneca continuă să depășească riscurile. 

pacient vaccinat

Și Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a făcut câteva precizări privind vaccinarea cu vaccinul produs de compania Oxford/AstraZeneca.

Într-un comunicat remis redacției, CNCAV a prezentat principalele concluzii ale ședinței de ieri a Comitetului pentru evaluarea riscului în materie de farmacovigilenţă (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee - PRAC), din cadrul Agenției Europene a Medicamentului (EMA), cu privire la evaluarea cazurilor raportate de evenimente tromboembolice și trombocitopenie în urma imunizării cu vaccinul produs de compania farmaceutică AstraZeneca:

  • Raportul beneficiu-risc pentru vaccinul COVID-19 de la AstraZeneca rămâne nemodificat. Beneficiile vaccinării împotriva COVID-19 depășesc riscurile reprezentate de efectele adverse;
  • Nu există dovezi ale unor probleme legate de loturile specifice de vaccin sau de anumite unități de producție;
  • Vaccinul nu este asociat cu o creștere a riscului general de formare a cheagurilor de sânge (evenimente tromboembolice);
  • Vaccinul poate fi asociat cu apariția a doua afecțiuni extrem de rare: coagulare intravasculara diseminată și tromboza de sinus venos cerebral, ambele afecțiuni fiind asociate cu scăderea numărului de trombocite.

Deși nu s-a demonstrat o relație de cauzalitate a acestor afecțiuni cu administrarea vaccinului, aceasta nu poate fi exclusă în acest moment, dovezile disponibile fiind insuficiente pentru a stabili o cauzalitate, urmând să fie colectate și analizate mai multe date.

Informațiile despre medicament (Rezumatul Caracteristicilor Produsului și Prospectul) vor fi actualizate pentru a include date cu privire la atenționarea riscului de apariție a tulburărilor de coagulare și trombocitopenie.

În ceea ce privește lotul ABV2856, carantinat la data de 11 martie 2021, ca măsură de precauție extremă, CNCAV va lua o decizie în cursul zilei de astăzi asupra acestei hotărâri, se arată în comunicatul CNCAV remis redacției.

„Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european. Încurajăm monitorizarea și raportarea tuturor reacțiilor adverse, atât de către beneficiarii vaccinării, cât și de profesioniștii în sănătate”, potrivit sursei citate.

Cazuri rare

În comunicatul transmis de EMA se menționează că vaccinul poate fi asociat cu cazuri foarte rare de formare de cheaguri de sânge asociate cu trombocitopenia, adică valori extrem de scăzute ale plachetelor sangvine cu sau fără sângerare, inclusiv cu cazuri rare de cheaguri de sânge în vasele care circulă de la creier (tromboză de sinus venos cerebral).

Acestea sunt cazuri rare, precizează EMA – aproximativ 20 de milioane de persoane din Marea Britanie și din Europa au primit vaccinul începând cu 16 martie – iar EMA a analizat doar 7 cazuri de formare de cheaguri de sânge în multiple vase de sânge și alte 18 cazuri de tromboză de sinus venos cerebral.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe